Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

понедељак, 10. новембар 2014.
Дијана Ђинђић на 64. стипендијском програму СЦО

 

У периоду од 29. септембра до 7. новембра, колегиница Дијана Ђинђић, шеф Одсека за европске интеграције, учествовала је у 64. по реду стипендијском програму Светске царинске организације заједно са још 13 стипендиста из следећих царинских администрација: Тринидада и Тобага, Кеније, Малавије, Зимбабвеа, Маурицијуса, Босне и Херцеговине, Вијетнама, Монголије, Индонезије, Малезије, Малдива, Папуа Нове Гвинеје и Фиџија.

 

 

Стипендисти у Бриселу
 

Програм који је трајао 6 недеља, подразумевао је боравак у трајању од 4 недеље у седишту Светске царинске Организације у Бриселу и студијско путовање на две недеље у једну од земаља спонзора – Јапан  или Кореју ( где је боравила колегиница Ђинђић).

 

Током боравка у Бриселу сви стипендисти су на почетку били упознати са активностима свих директората Светске царинске организације, затим су сви изложили презентације о националним царинским службама, писање Истраживачог рада и учествовање у радионици „Развој вештина управљања и руковођења“. Њу је Дијана Ђинђић описала као засигурно једну од најбољих радионица у којима је учествовала јер је била веома динамична, интерактивна, поучна, изузетно занимљива и у пракси применљива, те да је доста помогла многим учесницима да учврсте постојеће и развију нове вештине у руковођењу (изградњи тима, преговорима, делегирању послова, јавном наступу, ситуационом руковођењу, управљању временом итд), што је сазнала из разговора са другим стипендистима.

Како је писање Истраживачког рада било саставни део Програма, што је већ поменуто,  колегиница Дијана је радила рад на тему „Јачање функције стратешког планирања и руковођења у Управи царина Републике Србије у складу са инструментима Светске царинске Организације“.

 

„За ову тему сам се одлучила, јер је национални стратешки циљ Републике Србије њена пуна интеграција у Европску унију, а сам процес комплексан, динамичан и са променом појединих правила у ходу, током самог процеса, током трајања процеса због чега ефектно и ефикасно укључивање Управе царина европској царинској унији захтева јасан стратешки и плански приступ руковођења“- објаснила је Дијана Ђинђић.


Сваком стипендисти био је одређен ментор, а у њеном случају то је била Бистра Теодосијева, руководилац за развој европског региона у Директорату за изградњу капацитета, која изузетно добро познаје прилике у нашој служби.

 

Након што je стипендистима званично одобрен рад, а сертификати свечано уручени, сви су упућени на студијско путовање у земљу спонзора СЦО програма како би се упознали што боље са праксом примене савремених инструмената у царинском пословању.

 

 

Милена Будимировић, Дијана Ђинђић и Гордана Видановић

 

 

Конкретно у Републици Кореји промовисана је читава земља, а не само упознавање са модерним царинским процедурама и ИТ системом.


Након стручних предавања о царинским процедурама, царинском вредновању, правилима о пореклу робе, заштити права интелектуалне својине, управљања ризицима и ИТ систему, посета луци и аеродрому Инчон (по френквенцији путника трећи у свету након аеродрома у Хонг Конгу и Дубајиу) и индустријској зони и луци Улсан.


У оквиру програма биле су чак организоване и посете фабрикама компанија „Самсунг“, „ЛГ“ и „Хјундаи“.


Светска царинска организација је објавила текст о 64.стипендијском програму на свом сајту, тако да уколико желите да сазнате више о томе, можете посетити сајт СЦО:

 

http://www.wcoomd.org/en/media/newsroom/2014/october/opening-of-the-wcos-64th-fellowship-programme.aspx

  


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина