Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ СТУДИЈЕ МЕРЕЊА ВРЕМЕНА У ПОСТУПЦИМА УВОЗА И ИЗВОЗА РОБЕ

 

Александра ИлићУ Управи царина је 1. децембра 2017. године, уз подршку Групације Светске банке одржана радионица на којој су представљени резултати студије мерења времена (ТРС-Time release study) у циљу унапређења ефикасности обављања царинских и других процедура у поступку увоза и извоза роба као и усаглашавања са обавезама међународних споразума у области олакшања трговине. Мерење времена обављено је у авио и друмском саобраћају на најфреквентнијим царинским испоставама.

 

Представљање студијеСкуп је отворила Aлександра Илић, начелница Одељења за овлашћене привредне субјекте и поједностављене царинске процедуре, Сектора за царинске поступке, пожелевши добродошлицу свим учесницима скупа. У уводном делу присутнима се обратио и Ален Бруфорд, виши саветник за царинска питања у Светској банци који се захвалио свима који су дали свој допринос у, по њему, једној од најбољих студија спроведених на задату тему у односу на студије спроведене другим у земљама, истакавши да царинској администрацији то може да донесе доста добра. С обзиром да је пракса да се ова студија обавља сваке три године, господин Бруфорд је истакао да је сада потребно размотрити све релевантне показатеље ове студије како би резултати у наредном периоду били што бољи.

 

РадионицаРезултате студије спроведене у авио саобраћају на ЦИ Аеродром Београд од 6. до 12. марта 2017. године детаљније је изложио Владимир Илић из Одељења за овлашћене привредне субјекте и поједностављене царинске процедуре, док је примену ТРС-а у друмском саобраћају представила Бранкица Обућина, консултант Светске банке. Наиме у периоду од 13. до 19. марта 2017. године спроведено је мерење времена и у друмском саобраћају на ГП Хоргош, ГП Батровци и ГП Прешево, а од 13. до 20. марта на ЦИ Терминал Београд. Како су обоје навели, ТРС-ом је измерено просечно царинско време као и просечно укупно време код извоза и увоза како у авио тако и у друмском саобраћају у временском периоду који је у потпуности репрезентативан, а мерење је вршено над свим приспелим пошиљкама. За мерење времена одабране су царинске испоставе са највећим бројем пријављених и обрађених царинских декларација, на основу података из претходних година.

 

НАЛАЗИ СТУДИЈЕ – АВИО САОБРАЋАЈ

Просечно УКУПНО време
УВОЗ: 2 дана 21 сат 19 минута
ИЗВОЗ:1 дан 1 сат 44 минута

Просечно царинско време

УВОЗ: 3 сата 47 минута
ИЗВОЗ: 1 сат 38 минута

 

 

НАЛАЗИ СТУДИЈЕ – ДРУМСКИ САОБРАЋАЈ

Просечно УКУПНО време
УВОЗ: 8 сати 22 минута
ИЗВОЗ: 6 сати 47 минута

Просечно царинско време

УВОЗ: 2 сата 17 минута

ИЗВОЗ: 1 сат 20 минута     

 

О препорукама студије мерења времена, плановима и иницијативама за даље унапређење и олакшање трговине у наставку је говорила Александра Илић нагласивши да је потребно проширити употребу поједностављених процедура као и број привредних субјеката који их користе. Такође, она је навела да је потребно унапредити сарадњу између приватног и јавног сектора у циљу бржег обављања поступака увоза и извоза кроз механизме континуираног дијалога попут Националног координационог тела за олакшавање трговине.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина