Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

ТРЕНИНГ БУДУЋИХ ТРЕНЕРА

 

За царинске службенике из различитих организационих делова, који ће се једног дана наћи у улози реализатора обука, 8. фебруара 2018. године одржан је тренинг тренера посвећен усавршавању напредних вештина обучавања у Управи царина Србије. Обуку су одржали  представници  Центра за стручно образовање УЦ – Фрања Елхардт који држи наставу из предмета „Откривање повреда царинских прописа“ и мр Драгана Поповић, предавач „Царинске тарифе, порекла робе, царинске вредности и пореског система“.

 

Формула успешне обуке је експертско знање, плус вештина, па је отуда циљ обуке будућих тренера да науче основна начела и принципе вештина, како би били у могућности да на одговарајући начин пренесу своје знање и организују обуку.

 

Тренинг тренераНа почетку је било речи о значају управљања временом, јер није важно колико се времена проводи у раду, већ колико се постигне током датог временског периода. Ово подразумева да је неопходно направити добар план и припрему, поставити приоритете, издвојити оно што је важно. Полазници су могли да сагледају карактеристике визуелног, аудитивног и кинестетичког стила учења. Наведено је да постоје 10 најчешћих и специфичних фактора који се односе на одрасле и учествују у процесу доживотног учења. То су фактори мотивације, циља, контроле, важности, искуства, навика, различитости, промена, година, поштовања. Дати су савети који би требало да помогну предавачима да у  комуникацији с одређеним типовима људи буду мирнији, сталоженији и имају бољи учинак.

 

Када је реч о вештини успешне презентације, наглашено је да на њу утиче и више техничких елемента, те да то у оквиру тактике предавања не треба занемарити. Анализирано је и шта (не) би требало чинити, са акцентом на покрете и гестикулацију (материјал и оловка се не држе у рукама, с обзиром да асоцирају на нервозу и несигурност), позу и оријентацију тела, као и на контакт очима и место где предавач стоји у односу на слушаоце/учеснике у обуци. Како не би биле заморне за слушаоце, препорука је да презентације садрже максимално 15 слајдова, са краћим текстом, великим фонтом слова и сл.

 

Тренинг тренераПосебан нагласак је стављен на интерактивност учесника тренинга, чиме се постиже уважавање полазника и њиховог мишљења. Свака циљна група је различитог састава и нивоа знања, што искључује могућност једнообразне припреме тренера за вођење обуке.

 

Тренер није само предавач, већ организује комплетну обуку. Он планира аудио-визуелна средства, организацију простора и све друго што је у вези са подршком, али  увек треба да рачуна да се нешто може покварити. У томе је његова додатна одговорност и могућност да спречи свако изненађење или неочекивану ситуацију, додали су Елхардт и Поповић.

 

Општи закључак после практичне вежбе је да успешна обука подразумева добру и свеобухватну припрему материјала, техничких и других помагала у настави, прописане документације, простора и времена, као и стручност предавача/тренера. Такође, за доброг тренера/предавача треба имати и природног дара, како би усвојене вештине дале максимални резултат.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина