Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

ОДРЖАНА РАДИОНИЦА „УПРАВЉАЊЕ РИЗИКОМ И ОБАВЕШТАЈНИ ПОДАЦИ”

 

У Управи царина је од 12. до 16. јуна 2107. године, у организацији Светске банке и Одељења за анализу и управљање ризиком, Сектора за контролу примене царинских прописа, одржана радионица „Управљање ризиком и обавештајни подаци”. 

 

Скуп је отворила Соња Лазаревић, помоћница директора у Сектору за контролу примене царинских прописа. Надовезујући се на познати цитат господина Куниа Микурије генералног секретара СЦО, да царина игра значајну улогу у обезбеђивању да светска трговина испуњава прописане услове и поштује националне законе, као и да делотворне и ефикасне контроле, с друге стране омогућавају царини да олакша кретања робе малог ризика и да подржава кључне циљеве државе у смислу олакшавања трговине и привредног раста, она се захвалила предавачима из Светске банке Алену Брафорду и Грегу Китселу, истакавши, да су бржи проток робе преко граница и олакшавање међународне трговине један од приоритета Управе царина. У достизању тог циља од пресудног значаја је висок ниво обучености царинских службеника, који раде на пословима прикупљања информација и анализе ризика, додала је Лазаревић.

 

Предавања, дискусије, групне вежбе и примери из праксе, распоређени су у пет дана, колико је радионица трајала. Током тог периода учесници су имали прилике да стекну увид у најбоље праксе других царинских администрација, кроз анализу конкретних примера. Осим тога, били су им доступни и примери коришћења различитих алата, који су од великог значаја за прикупљање информација и анализу ризика.

Циљ радионице био је да се службеници Управе царина који се баве овом облашћу оспособе за боље вођење програма управљања ризиком, заснованих на обавештајним подацима, као и да овладају вештинама неопходним за спровођење тих програма.

 

Последњи дан радионице био је посвећен утврђивању стечених знања кроз практичне вежбе, пре свега у сфери обавештајних техника за утврђивање ризика. Посебна пажња посвећена је изради извештаја о радњама усмереним на управљање ризиком, а сходно томе и на смањење ризика.

Радионица је затворена доделом сертификата учесницима.

 


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина