Preskoči veze navigacije
Дрина 2019

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

ПРЕПОЗНАВАЊЕ ФАЛСИФИКАТА

 

Интелектуална својинаНосиоци права интелектуалне својине брендова „FC Barselona“, „Dacia“, „UGG“, „Nutribullet“, „Gucci“ и „Philipp Plein“ одржали су 24. марта семинар о препознавању фалсификованих  производа. Осим цариника, семинару су присуствовали представници МУП-а, Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Завода за интелектуалну својину. Кроз презентације су анализиране етикете или заштитне ознаке производа који носе жигове поменутих брендова, паковања, материјали, написи, канали дистрибуције и сл. Наведено је много детаља и примера на основу којих се са сигурношћу може идентификовати кривотворена роба, а приказане су и неке заплене у Србији, попут чизама UGG.

 

Интелектуална својина - семинарОтварајући семинар Соња Лазаревић, помоћница директора УЦ у Сектору за контролу примене царинских прописа нагласила је да овакви скупови стварају могућност за размену података, што доприноси ефикаснијем поступању цариника и откривању кривотворених добара. Веома је важно да ставимо акценат и на откривање производње ове робе, с обзиром на то, да се царина бави различитим истражним радњама и поступцима који могу да допринесу и проналажењу самих радионица где се израђују фалсификати, додала је Лазаревићева. Она је указала да повреда права интелектуалне својине – кривотворењем робе, првенствено наноси штету држави, кроз смањење средстава за буџет, али може да има последице и по безбедност и здравље грађана.

 

Интелектуална својина - семинарПрема речима Дарка Стојчевића, који је по овлашћењу директора координатор у Одељењу за заштиту интелектуалне својине прошлогодишњи резултати везани за откривања повреде жига „FC Barselona“ су прилично добри. Како до 2014. године за предметни жиг није био поднет захтев за предузимање мера у 74% предмета настављан је царински поступак. Од момента када је носилац права показао интересовање и поднео захтев, резултати се драстично разликују, тако да је у 100% случајева утврђено да су задржаном робом повређена права. Најчешће су у питању дресови и шортсеви, мада има и новчаника, шалова, капа и сл. Слична ситуација је са жигом робне марке „UGG“ где су такође добри резултати, јер 72% робе чека уништење, док је остатак предмета у току. Задржано је највише чизама – чак 93%. Најмањи проценат, свега 1% односи се на етикете и налепнице. Често се дешава да се на граници појаве чизме које изгледају као „UGG“, али немају никакав знак, што царини онемогућава да задржи такву робу. Такве чизме улазе на тржиште тако што се на њих накнадно лепе етикете израђене код нас, објаснио је Стојчевић.

 

Према речима заступника за жигове „Dacia“ и „Dormeo“ очекује да ће захтеви бити поднети ускоро, док за „Nutribullet“ још увек немамо пријављених случајева. Он је напоменуо да  се у преговорима за приступање наше земље ЕУ управо ове године очекује отварање Поглавља – Право интелектуалне својине, што подразумева већу посвећеност и појачан рад у овој области.

 

Подаци тржишне инспекције Министарства трговине, туризма и телекоминикација говоре да се највише фалсификују храна, алкохолна и друга пића, производи за негу лица и тела, обућа, одећа, аксесоари (сатови, накит, ручне ташне, новчаници..), CD, DVD, лаптопови, аудио-визуелна опрема, играчке, игрице, ауто делови и електрични производи... Говорећи  о трендовима у кривотворењу и пиратерији, Вера Деспотовић, из Министарства трговине навела је да су нове методе за продају фаслификоване робе „ексклузивни“ локали у изнајмљеним становима, директна продаја путем оглашавања у новинама и на интернету, укључујући друштвене мреже, аукцијске сајтове и наменске пиратске сајтове.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина