Preskoči veze navigacije
Организација службе
Историјат царинске службе
Историјат царинског закона и царинске тарифе
Царинска униформа кроз време
Стална изложбена поставка
Галерија слика
Дан царинске службе
Пословна стратегија УЦС
Буџет

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

ЦАРИНСКА УНИФОРМА КРОЗ ВРЕМЕ

 

Крај XIX века

Државни чиновници у кнежевини и краљевини Србији носили су униформе, које су се често мењале, подражавајући стране узоре. Дефинитиван изглед униформе државних службеника утврђен је 1896. године Уредбом о службеном оделу полицијских службеника којом је за дужи период одређена јединствена форма одела низа државних служби: порезника (1898.), цариника (1899.), финансијских службеника (1899), железничара (1900.) и шумара (1900.).

 ЦАРИНСКА УНИФОРМА КРОЗ ВРЕМЕ

 

По Правилима о службеном оделу царинског особља од 12. јула 1899. и Изменама и допунама од 27. јула 1899. године, запослени у царинској служби носили су одело од загасито плаве чоје. Регулисано је постојање обичног одела које се састојало из: капе, блузе, панталона, прслука, шињела и ципела или чизама и свечаног одела царинског особља које се састојало из: капе, свечаног капута, панталона, прслука, рукавица и ципела.

 

ЦАРИНСКА УНИФОРМА КРОЗ ВРЕМЕПанталоне, класичног или јахаћег кроја, биле су од загасито плаве чоје као и блуза, док су се лети могле носити и панталоне од сиве вунене тканине. Свечани капут је био кроја салонског реденгота од фине, загасито плаве чоје са два реда позлаћене дугмади са грбом.

 

Рукавице су уз свечану униформу биле од беле коже а уз свакодневну од суре коже или тканине. Капа је одређена у облику класичне шапке руског типа за коју се каже да је облика порезничке капе од загасито плаве чоје са бортом (траком око шапке) од загасито зелене кадифе ширине 40 мм. Сунцобран је био од лаковане коже као и подбрадак. Управо зелена боја на капи била је основни знак по коме су се царински чиновници разликовали од осталих.

 

ЦАРИНСКА УНИФОРМА КРОЗ ВРЕМЕВиши чиновници су приликом обиласка царинарница на граници могли носити и шајкачу од плаве чоје.

 

Оружје цариника била је шпада (кратки мач), која се носила сваки дан, а револвер само приликом обиласка граничне линије и то испод блузе са десне стране.

 

ЦАРИНСКА УНИФОРМА КРОЗ ВРЕМЕ Чиновници су сами набављали униформу али је она морала бити шивена по строго прописаним условима који су одређени у глави 2. Правила. Интересантно је да је цариницима са видним телесним недостацима било забрањено да носе прописано службено одело, већ само капу за време вршења дужности.

 

Почетак XX века

На почетку века сивомаслинаста војна униформа постепено је потиснула раније тамноплаве блузе и сивоплаве панталоне и постала основна свакидашња одећа свих државних служби, о чему сведоче и поједини извори који датирају из 1913. године. Као знак распознавања остале су претходне ознаке, плетенице, нараменице од гајтана, итд.

 

Током двадесетих година излазе нови прописи о одећи за већину државних служби што ће утицати на прилично уједначен изглед службеника у том раздобљу.

 

ЦАРИНСКА УНИФОРМА КРОЗ ВРЕМЕОјачала државна структура огледа се и у систематичнијем одевању државних службеника. Значајна разлика постоји управо код царинског особља, које због своје истурености ка иностранству добија за то време врло модерно службено одело од енглеског габардена сиво-смеђе боје. Чини га шапка, једноредни капут са три дугмета, отвореним реверима и балон џеповима, светло сива кошуља и тамно сива машна, прслук, панталоне са манжетнама, опасач и ремен преко левог рамена преко кога виси ’револвер у кожној кесици’. Све заједно доста подсећа на униформу енглеских официра. Уз то се носе и сиве вунене или кожне рукавице, док је за зиму предвиђен шињел исте боје као и одело. Из Царинског Гласника из 1933. године произилази да је обавеза ношења службеног одела једно време била укинута и да су у том периоду једина обележија по којима су се цариници разликовали од осталих службеника били царинска трака око руке и царинска капа.

 

У поменутом тексту који је потписао Јован Кошутић, аутор критикује новонастало стање, па каже: ‘’Пре свега веома је неукусно видети царинског чиновника у цивилном оделу са прописаном капом, кој је онако узгред казано веома ружна, а сама трака око руке не даје царинском чиновнику скоро никакви званични изглед. Капа и трака још некако се може поднети, када је човек обучен у затворено сако одело, али ако је исти обучен у спортско одело и преко лета у самој кошуљи, онда и капа и трака чини од таквог човека ругло и предмет за исмевање’’. Аутор даље у тексту предлаже да се ношење укинуте униформе, без икаквих промена, поново учини обавезним, те да се управницинма царинарница дозволи да најстрожим мерама приморају чиновнике да их носе.

 

Чини се да је врло брзо схваћено да укидање униформе квари утисак о служби у целини, посебно што су цариници непрестано у додиру са ’путујућим светом из иностранства’ и да их у цивилном оделу, само са службеном траком и капом, мало ко доживљава озбиљно.
Након три године од поменутог текста јасно је да је царинска униформа поново уведена и да је тада тамно плаве боје као и с краја XIX века.

 

После другог светског рата

Непосредно после Другог светског рата, са формирањем нове југословенске државе, примењивана су одређена царинска правила из закона претходне Југославије. Први Царински закон у новој држави, којим је постављен основ за рад царинских органа, донет је 29. септембра 1948. Следећи Царински закон донет је 1976. године, који је до 1992. године допуњаван и мењан више пута.

 

ЦАРИНСКА УНИФОРМА КРОЗ ВРЕМЕДобро позната и дуго коришћена униформа царинских службеника у том периоду је маслинасте боје са крем кошуљама и шапкама на којима се налазила петокрака.

 

ЦАРИНСКА УНИФОРМА КРОЗ ВРЕМЕОсамдесетих је у употребу ушла сивомаслинаста униформа са светло маслинастим кошуљама и бордо краватама, док је на сакоу ношена ознака тадашњег грба СФРЈ. После распада заједничке државе и формирањем Савезне Републике Југославије, а потом и Државне заједнице СЦГ, 2003. године, ознаке су се мењале утолико што је грб СФРЈ замењен грбом Србије и Црне Горе.

 

Данас

ЦАРИНСКА УНИФОРМА КРОЗ ВРЕМЕНова униформа царинских службеника Републике Србије угледала је светлост дана 1. јануара 2008. године. Српски цариници су добили модерне униформе, по угледу на европске стандарде и са ознакама државности своје земље. На значкама, шапкама и береткама приказан је грб Републике Србије. Униформа је тамно сива, док су дугмад и ознаке (значка, еполете) сребрни.

 

Увођење нове униформе је део стратешког плана модернизације царинске службе у Србији. Нови изглед цариника требало би да буде одраз промена, да остави упечатљив први утисак на све оне који прелазе границе наше земље и да на прави начин представи наш народ у његовом настојању да се приближи Европи.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина