Preskoči veze navigacije
Организација службе
Историјат царинске службе
Историјат царинског закона и царинске тарифе
Царинска униформа кроз време
Стална изложбена поставка
Галерија слика
Дан царинске службе
Пословна стратегија УЦС
Буџет

 Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

ДАН ЦАРИНСКЕ СЛУЖБЕ - 25. МАЈ   


Дан царинске службе Србије, 25. мајДан царинске службе Србије, 25. мај, обележава се од 2008. године у знак сећања на постављање прве ђумрукане (царинарнице) на Сави код Остружнице 1804. године.

 

Дан царинске службе Србије, 25. мајТо је прилика да се најуспешнијим цариницима доделе признања за часно и одговорно обављање ове професије, што је један од најважнијих приоритета Управе царина Републике Србије. 

 

Дан царинске службе Србије, 25. мајЗа Дан царинске службе везане су и бројне хуманитарне активности  и акције добровољног давања крви „Цариници за Србију“, које су из године у годину све масовније.

 

Овај датум је 2009. године обележен и свечаним отварањем сталне музејске поставке „Царина од 1804-1914. године“.

 

Др Тибор Живковић, директор Историјског института:

У мају 1804. године постављен је ђумрук (царинарница) на Сави код Остружнице. У постојећим изворима из тог доба није сачуван тачан датум отварања остружничке ђумрукане, али је зато могуће утврдити приближан дан који може бити узет као Дан Царине Србије и то захваљујући пре свега сећањима Карађорђевог буљукбаше Петра Јокића (око 1779-1852). То је једини извор из тог доба, али упоређивањем са другим, дошли смо до закључка да тај датум приближно 25. мај 1804. Године.

 

Дан царинске службе Србије, 25. мај
Ево шта је Јокић, према сећањима, о том догађају казивао:

„... Одавде се он крене и оде у Остружницу. Од туда пошаље ми једног човека да му два момка од они моји момака пошаљем и ја му пошаљем Јевту Воденичаровића и Пауна Јовичића из Тополе. Господар начинио на Остружници скелу и поставио Јанка Јевтића скелеџијом, а ову двојицу поставио за момке на истој. (...) Што се ђумрука на скели узимало, то је Јанко шиљао Младену, а онај је истим новцима исплаћивао оне ствари које смо из оне стране добијали“.

 

Међународни дан царине

Међународни дан царине се обележава 26. јануара. На тај дан 1953. године одржана је прва седница Савета за царинску сарадњу који је годину дана раније основало 17 европских земаља. Савет за царинску сарадњу је званични назив Светске царинске организације. 

 

Прослављање Међународног дана царине је прилика да се истакну позитивни резултати царинских служби широм света и доделе признања најзаслужнијима. Светска царинска организација тим поводом традиционално додељује плакете онима који су се највише исказали у областима које су у одређеној години означене као приоритет. Тако је, на пример, 2008. година била посвећена очувању животне средине, а 2009. година сарадњи између царине и пословне заједнице.

 

Царинска слава Свети Матеј

Дан царинске службе Србије, 25. мајКао обичај који се међу хришћанима упражњава само код Срба, крсну славу обележавају и одређене струке  међу којима и царинска. Крсна слава цариника Србије је Свети Матеј, који се слави од 29. новембра 2001. године. Иницијативу за установљење царинске славе покренула је царинска испостава Хоргош, одакле је 25. јуна 2001. године упућено писмо Његовој светости, српском патријарху Павлу, коме су се цариници обратили за благослов, мишљење и предлог који дан да буде крсна слава службе. Свети архијерски Синод српске православне цркве дао је мишљење да  крсна слава буде Свети Матеј који је и сам био цариник. 


Дан царинске службе Србије, 25. мајСлављење овог свеца као заштитника свих цариника, тадашња Савезна управа царина прихватила је с поносом и захвалношћу, па је први славски обред одржан у амфитеатру СУЦ 29. новембра 2001. године, а служио је сам патријарх Павле. Цариници су посебно почаствовани и 2004. године, када је славу у УЦ такође служио  патријарх Павле са свештеницима.

 

По православном обичају славски обред служе свештена лица, уз славски колач, свећу и вино, а послужење  је традиционално посно.

 

 


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина