Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Ситуација на прелазу Градина након укидања PCR теста за држављане Србије

среда, 02 септембар 2020.

Гранични прелаз Градина је 2. септембра посетило неколико телевизијских екипа како би забележили да ли се нешто у промету путника променило од када је суседна Бугарска донела одлуку о укидању PCR теста који је  српским држављанима до почетка септембра био неопходан за прелазак границе.

 

 

У програм емисије ''Ово је Србија'' емитоване на РТС укључила се екипа дописништва из Пирота, констатујући да гужве нема и да је свега неколико аутомобила на прелазу.

 

Одлуком Министарства здравља Бугарске, држављанима Србије од 1. септембра више није потребан негативан PCR тест за улазак у ту суседну земљу, али то није довело до изненадне навале путника на прелаз.

 

 

У анкети забележеној са малобројним путницима који су се затекли на Градини, могло се чути да нису ни покушавали да посете ту суседну земљу док је на снази била одлука да је тест неопходан.

 

На питање новинарке да ли је током ноћи и дана, а од када је одлука Бугарске промењена, било више путника и возила, шеф прелаза Градина Емил Петров рекао је да неке драстичне промене није било. 

 

 

''Првог дана, након доношења одлуке Владе Бугарске дошло је до незнатног повећања промета. Углавном су људи из Димитровграда, Пирота и уопште из југоисточне Србије, искористили могућност да оду до Бугарске, ради решавања студентских, пословних или других обавеза'', истакао је Петров.

 

Он је додао да ни турских држављана нема у оном броју који је током уобичајне сезоне очекиван, тако да је и број транзитних путника опао у односу на раније године. 

 

 

За разлику од трака намењених за промет путника, део прелаза намењен за транспорт робе попуњен је камионима, па су гледаоци из прве руке сазнали да је узрок томе чињеница да се на бугарској страни границе врши реконструкција пута и теретног терминала, што је узроковало мало успоренији проток камиона.

 

На опаску новинарке да у уобичајеним околностима преко Градине пређе и више милиона путника, шеф прелаза Емил Петров је потврдио то запажање и поткрепио га расположивим статистичким подацима.

 

 

''Тренутно бележимо два милиона путника, 15.000 аутобуса и пола милиона путничких аутомобила мање у односу на првих 8 месеци претходне године, што најбоље илуструје каква је ситуација ове године'', истакао је он.

 

На самом крају прилога, новинарка је додала да за бугарске држављане, још увек важе иста правила, а то значи да им је приликом уласка у Србију потребан негативан PCR тест не старији од 48 сати.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина