Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Луксузни џип задржан на Градини

петак, 04 септембар 2020.

Цариници су 3. септембра 2020. године, у сарадњи са полицијом, на излазу граничног прелаза Градина осујетили покушај да луксузни џип без пратеће документације буде транспортован у Бугарску.

 

 

На излаз прелаза Градина око 22 часа пристигао је 42-годишњи српски држављанин из Суботице у друштву супруге, возећи путнички комби са приколицом на коју је био натоварен џип без регистарских таблица.

 

Како је реч џипу ''JEEP WRANGLER UNLIMITED'' од 3604 кубика, произведеном 2016. године, чија цена премашује износ од 40.000 евра, одмах је било сумњиво што тако вредно возило на себи нема ни редовне нити привремене таблице.

 

 

Притом аутомобил није ни пријављен на адекватан начин, јер су супружници на питање цариника шта имају да пријаве за царинску контролу рекли да немају ништа и да само превозе ауто на приколици из Суботице ка Бугарској где намеравају да га региструју.

 

Цариник их је потом упитао шта имају од документације за аутомобил који превозе, јер како нема регистарске ознаке, потребно је да покажу одговарајући извозни или транзитни документ.

 

 

Тада су путници рекли да не поседују ни један од докумената које је цариник поменуо, већ да имају фактуру из Мађарске и фотокопију поништене саобраћајне дозволе за натоварени ауто.

 

Наметнуло се и питање шта се догодило са таблицама тог аутомобила, на шта је возач рекао да су привремене ''ZOLL'' таблице давно истекле и да су му код куће у Суботици, што практично значи да је ауто нелегало био у земљи.

 

 

Подсећамо да половни аутомобили који се увозе у земљу морају на себи имати тзв. привремене таблице чије је важење ограничено на свега неколико дана и служе како би возило могло у што краћем року да се оцарини у најближој царинарници. Ако увозник то не учини у предвиђеном року, аутомобил постаје неоцарињена и самим тим нелегална роба која не може да се региструје, па ни да се користи.

 

Претпоставка искусних цариника је да се возач ''прерачунао'' и пропустивши рок за царињење створио себи додатни проблем који је покушао да реши нелегалним извозом у суседну земљу.

 

 

Пошто је преко границе покушао да превезе неоцарињен ауто за који није поседовао ништа од царинских докумената, луксузни џип и припадајући кључеви су због непријаве, привремено задржани до окончања прекршајног поступка који је против овог путника покренут.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина