Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Заплењено скоро пола милиона паклица цигарета

четвртак, 10 септембар 2020.

 

 

 

(Фото Управа царина)

 

Заплењено скоро пола милиона паклица цигарета

 

По­ре­ска по­ли­ци­ја је ци­га­ре­те от­кри­ва­ла у при­ко­ли­ца­ма ка­ми­о­на, на ули­ци, пи­ја­ца­ма, у га­ра­жа­ма… Пореска полиција и царина су од почетка године запленили око пола милиона паклица цигарета. Ови подаци показују да шверцери дувана нису мировали ни током пандемије вируса корона. Бројне заплене боксова цигарета забележене су ове године – како на граничним прелазима Србије, тако и у унутрашњости наше земље.

 

''Сектор полиције Пореске управе Републике Србије, спроводећи своје свакодневне активности на сузбијању сиве економије у промету дувана, дуванских прерађевина и осталих акцизних производа, од 1. јануара до 31. августа запленио је укупно 250.940 паклица цигарета, самостално или у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и другим државним органима'', наводе за Политику из Пореске управе.

 

Додају и да је број одузетих цигарета у 2020. години мањи у односу на исти период лане.

 

''Сектор пореске полиције сусреће се са разним видовима шверца цигарета. Најчешће се таквим кријумчарењем баве физичка лица. Цигарете смо проналазили у путничким возилима, товарним деловима камиона, стамбеним објектима, на улици, пијацама, гаражама... Уочено је да на тренд смањења шверца цигарета директно утичу свакодневне активности Пореске полиције на терену, као и упознавање јавности о оствареним резултатима у сузбијању сиве економије: о броју ухапшених особа које су се бавиле шверцом цигара, дувана и дуванских производа, о одузетим количинама, као и казнама које се одређују након подношења кривичних пријава'', закључују у Пореској управи.

 

Према подацима којима располаже Управа царина Србије, а који су достављени Политици, тренд кријумчарења цигарета не јењава, већ расте.

 

Од 1. јануара до 31. августа цариници су одузели 3.072.200 комада нелегалних цигарета (153.610 паклица), што је скоро четвороструко већа количина него у истом периоду претходне године, када су заплењена 724.653 комада тог акцизног производа.

 

''Према забележеним случајевима може се закључити да је највише покушаја било да се цигарете прокријумчаре у аутобусима, који су погодни за кријумчарење због бројних и пространих фабричких шупљина у којима може да се смести велика количина нелегалне робе. Последњи такав случај забележен је крајем јула на прелазу Хоргош када је у специјално направљеном бункеру откривено 165.000 цигарета'', наводе у царини.

 

Једна од претпоставки искусних царинских службеника је да узроке ове појаве увек треба тражити у покушају стицања ''лаке зараде'', а нарочито у кризним временима, када и путници и возачи покушавају да надоместе потенцијално угрожене приходе из легалних извора.

 

''Други разлог, не мање важан, јесте то што је услед пандемије, возила на границама било много мање, што је цариницима олакшало посао. У тим околностима је много једноставније таргетирати сумњива возила и посветити им време за детаљан преглед'', наглашавају у царини.

 

Не треба заборавити да је шверц цигарета одувек уносан бизнис, пре свега због тога што су цене дувана на тржишту ЕУ изузетно високе у односу на нашу земљу. Иако се цигарете из шверцерских извора на црном тржишту продају упола цене, то је и даље довољно да кријумчари остварују огромне зараде. Они помно прате потражњу на тржишту, па није немогуће да су проценили како добро може да се заради на свеопштој нервози услед избијања пандемије.

 

''Без обзира на околности, цариници су предано радили свој посао сузбијајући све облике кријумчарења, како на граничним прелазима тако и у дубинским контролама унутар граница наше државе'', кажу у царини.

 

У свакодневном послу, цариници користе најсавременију технику којом служба располаже, као и њух царинских паса специјално обучених за откривање дувана и дуванских производа. Тако је било и када је пас Нерон 1. јула на прелазу Келебија ''нањушио'' 50.000 цигарета скривених у три ''бункера'' у комбију.

 

Јасно је да је штета коју нелегалан промет дуванских производа наноси државном буџету огромна, али се исто тако зна да је црно тржиште дувана у вези и са другим облицима криминала. Због тога је веома важно да се овој врсти шверца заједничким снагама супротставе све државне службе.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина