Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Ауто пун златног накита и сумњивих сатова

уторак, 13 октобар 2020.

Цариници су у сарадњи са полицијом 10. октобра 2020. године на административном пункту Мутиводе у општини Медвеђа спречили покушај кријумчарења златног накита и фирмираних сатова у чију се оригиналност сумња.

 

 

Прекршај је откривен у ''аудију Q8'' немачких регистарских ознака који се из Немачке кретао ка АП КиМ.

 

Аутомобилом је управљао 47-годишњи немачки држављанин албанске националности који је са супругом и дететом кренуо на одмор ка нашој јужној покрајини, пошто је родом из Призрена.

 

 

На питање службеника, брачни пар се изјасно да немају ништа да пријаве сем личних ствари,  након чега је уследила детаљна контрола возила.

 

Током прегледа у пртљагу путника, али и на разним местима по аутомобилу, пронађено је више комада златног накита и шест мушких сатова светски познатих марки, чију оригиналност није било могуће потврдити на лицу места.

 

 

Реч је о два сата марке ''rolex oyster perpetual'', три сата марке ''hugo boss'' и једном сату марке ''calvin klein'' за које је путник тврдио да их је током година добијао на поклон за рођендане. Потом је уследио преглед унутрашњости аутомобила, када је на неколико различитих места, што је карактеристично за планирано скривање, пронађено доста разног златног накита.

 

Накит је био спакован у неколико кутија и врећица, а реч је о три масивне огрлице, једном ланцу, 6 пари минђуша, 5 наруквица у комбинацији белог и жутог злата, као и четири прстена са цирконима.  Процењена вредност непријављеног златног накита и сатова упитне оригиналности износи преко 1.600.000 динара.

 

 

 

Како се ради о путнику са пребивалиштем у Немачкој, код надлежног Прекршајног суда у Лесковцу спроведен је хитан поступак чији је исход новчана казна у износу од 235.000 динара, као и заштитна мера одузимања непријављене робе.

 

Подсећамо путнике да се личним накитом сматра онај који се носи на себи, међутим уколико на себи или у пртљагу носите доста накита – дужни сте да га пријавите. Исто важи и за другу робу велике вредности, попут луксузних сатова. Веома је важно да такве личне ствари пријавите, јер уколико то не учините, цариници ће већи број таквих предмета третирати као непријављене драгоцености. Да се не бисте нашли у прекршају, најсигурније је да пријавите сав накит и друге драгоцености које носите са собом, уместо да се излажете ризику да вам он буде привремено или трајно одузет.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина