Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Цариницима на Градини ништа не може да промакне

уторак, 13 октобар 2020.

Цариници на прелазу Градина ка Бугарској познати су по томе што свакодневно откривају велики број разних шверцера. Међутим, пре неколико дана спречили су неуобичајен покушај шверца 130 ињекција хормона раста, вредних око 27.000 евра. Био је то повод да новинарска екипа ТВ Прва посети овај прелаз.

 

 

Сликом и речју Градина је представљена као брана за све оне који би да зараде шверцом, било да долазе из Европе или из Азије, са Блиског истока, преко мора или са копна.

 


Да ли су услед пандемије која је смањила број путника шверцери морали да постану много домишљатији, или ипак нису, као у случају када се човек који је шверцовао ињекције хормона раста пре неколико дана појавио на овом прелазу у прохладно јутро у кабриолету спуштеним кровом?

 

 

Милан Андрејевић, цариник на прелазу Градина објаснио је детаље поменутог прекршаја, наглашавајући да су у овом делу наше земље јутра и вечери изузетно хладни:

 

„Када се појавио путник који је био у транзиту из Турске ка Намачкој, колегама из царине и полиције одмах било сумњиво што је на кабриолету по таквој хладноћи спуштен кров. Прегледом простора за његов смештај открили су 130 ињекција које се користе за стимулацију хормона раста.“

 

 

Репортер је подсетио да се на Градини годишње заплени око милион евра, на десетине килограма златног накита, али и предмети од културног, историјског, археолошког и религијског значаја.

 


Андрејевић се сложио са тиме, подсетивши да је међу запленама на овом прелазу било и антиквитета непроцењиве вредности.


„Реч је о светим јеврејским списима, деловима Торе – јеврејске свете књиге исписаним на пергаменту. Половином новембра прошле године смо спречили 57-годишњег Либанца да их прокријумчари до Берлина, где живи. Као што сам вам већ рекао, углавном можемо да проценимо вредност многих ствари које откривамо, али ово је било нешто заиста непроцењиво.“

 

 

Са констатацијом да они који прелазе преко Градине знају колико су вешти цариници сложили су се и многи путници који су се у том тренутку затекли на прелазу:

 

„Знају, бре, знају си они пос’о, знају пос’о ко свој џеп“, рекао је један старији господин, а такав став је подржала и млада девојка која је казала да цариници непогрешиво процене кога, шта и када треба да контролишу.

 

 

Новинар је поменуо и инстаграм српске царине, где се свакодневно објављују различити покушаји кријумчарења. Додао је да су цариници током неколико последњих месеци проналазили мигранте у товарима лубеница и јабука, цигарете у фабричким шуљинама мотора, на стотине реплика икона, али и дрогу у еурокрему.

 

 

Милан Андрејевић се надовезао, набрајајући необичне заплене у којима је и сам учествовао:

„Проналазили смо злато у ручној дизалици. Имали смо заплену девиза у јастуку који се налазио на задњем седишту аутомобила, на којем је једна госпођа претходно спавала...“

 

 

Новинар је на крају прилога подсетио да је пре епидемије, током летње сезоне преко Градине прелазило више од два милиона путника.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина