Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Путници и даље крију девизе где стигну

петак, 13 новембар 2020.

Колико се цариници често суочавају са различитим покушајима шверца девиза довољно говори податак да је само од почетка 2020. године на нашим граничним прелазима, упркос неупоредиво мањој флуктуацији путника условљеној пандемијом коронавируса, заплењено више од шест милиона евра.

 

 

Цариници су током претходна два дана, у сарадњи са полицијом, на прелазима Градина и Аеродром „Константин Велики“ у Нишу спречили неколико оваквих покушаја, запленивши преко 70.000 евра.

 

На прелазу Градина је 10. новембра 2020. године у поду једног аутомобила откривено преко 100.000 конвертибилних марака и више од 3.000 евра.

 

 

Прекршај је откривен када је за око поднева за контролу на улазу у земљу пристигао „волво“ румунске регистрације, којим су из Турске ка БиХ путовала двојица румунских држављана турског порекла.

 

Мада су рекли да немају ништа за пријављивање аутомобил је ипак издвојен за детаљан преглед.

 


 

Испоставило се да је та процена била добра, јер су цариници већ на самом почетку прегледа у фабричкој шупљини, испод тапацирунга, у поду испод задњих седишта, пронашли 80.000 сакривених конвертибилних марака.

 

Поред тога, у џепу одела окаченог у колима откривено је још 20.000 КМ, док су возач и сувозач код себе имали укупно нешто више од 5.500 евра.

 


Након што је обојици путника враћен дозвољени износ у противвредности од по 10.000 евра, до окончања прекршајног поступка против 43-годишњег возача, задржано је више од 70.000 КМ.


И наредног дана на Градини су заплењене девизе, а овога пута се у прекршају нашао турски држављанин, један од путника аутобуса који је саобраћао из Немачке ка Турској.

 

 

Код њега је приликом детаљне контроле на излазу из земље пронађено 38.000 непријављених евра, од чега је до окончања поступка пред судом задржано 28.000 евра.

 

У покушају да преко границе илегално пренесе скоро 14.000 евра и нешто више од 3.300 швајцарских франака спречен је и 29-годишњи Ћупричанин, који је летом из Базела допутовао на нишки аеродром Константин Велики.

 

 

Када је заустављен у зеленом контролном пролазу, намењеном путницима који немају ништа за пријављивање, он је рекао да код себе има новца, али да не зна тачно колико.

 

Путнику је одмах враћен дозвољени износ од 10.000 евра, док ће о судбини преостале непријављене суме одлучивати ндалежни прекршајни суд.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина