Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Богата археолошка збирка заплењена на Српској Црњи

уторак, 29 децембар 2020.

Цариници су у сарадњи са полицијом током ноћи 29. децембра 2020. године на граничном прелазу Српска Црња открили и спречили покушај кријумчарења богате археолошке збирке са преко 2.000 антиквитетних предмета из различитих периода.

 

 

Ова необична збирка откривена је на улазу у земљу, у камиону румских регистарских ознака којим је управљао 46-годишњи српски држављанин.

 

 

Камион који је превозио делове за паркет из Украјине ка Србији дошао је на ред за редовну улазну контролу током вечери, а возач је на питање цариника шта има да пријави, рекао да носи само две кесе бомбона и пар шерпи, као и да превози робу наведену у царинској документацији.

 

 

Током детаљног прегледа возила, утврђено је да су кабина камиона и бочни бокс за алат пуни непријављених антиквитетних предмета из најразличитијих периода: бронзаног доба, византијског периода, из средњег века, али и предмети старих Словена и Келта. 

 

 

Цариници су пребројали укупно 2.113 предмета међу којима су најбројнији привесци, прстење, разно оруђе и оружје, једна већа камена и више мањих металних фигура.

 

 

Међу украсним предметима има и наруквица, брошева, укосница, као и шнала за косу, док се међу оружјем нашло доста врхова за копља, стрела, секира, па чак и један буздован!

 

 

Од свакодневних употребних предмета збирка садржи и неколико кашика, игала, секача, кључева, мамуза, копчи за каишеве, дугмади и новчића. 

 

 

С обзиром на величину и разноликост збирке немогуће је утврдити вредност без стручне процене, те ће сви предмети бити бити упућени на вештачење. Евидентно је међутим да се ради о великој историјско-археолошкој вредности.

 

 

Возач је након откривања прекршаја цариницима рекао да збирка није његова, већ да је пристао да је за малу новчану надокнаду превезе из Украјине до Србије, те да му је речено да ће га неко контактирати након што пристигне у земљу.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина