Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Дрога у кремићу, жена у комоди

субота, 02 јануар 2021.

Кријумчари све маштовитији у покушају да сакрију новац, наркотике, па и људе, али цариници им знају трикове

 

 

Чак 100.000 евра сакривених у прашку за веш, векни хлеба и кеси чипса ове године откривено на граничном прелазу Градина. То је само једна у низу необичних заплена које су искусни цариници открили у 2020. години. Ово је 10 заплена из 2020. године о којима цариници још причају.

 

Семенке сканка у дечјој играчки
Није никаква новина да се кријумчари дроге довијају на разне начине и да не презају ни од чега, па ни од злоупотребе поштанских пошиљака. Тако је у новосадској пошти у децембру откривено чак 53 семенки различите врсте сканка у дечјој играчки на батерије!

 

 

У пошиљци која је мештанину Стајићева послата из Холандије, налазио се мини-флипер. Када је цариник детаљније погледао играчку и отворио простор за батерије, у лежиштима предвиђеним за њих пронашао је четири епрувете са укупно 53 семенке различитих врста сканка.

 


Седативи међу вуном
У последње време приметне су све чешће заплене бројних лекова на граничним прелазима. Кријумчари, махом, из земље у земљу покушавају да пренесу седативе, најчешће оне који се налазе на листи психоактивних супстанци. Тако је у октобру ове године, на граничном прелазу Ђердап у камиону из Бујановца откривено готово 122.000 седатива! Седативи, “бромазепан”, “ксалол”... били су сакривени међу товаром камиона, на палетама камене вуне.

 

Жена сакривена у комоди?!
Илегални мигранти већ месецима уназад пуне странице црне хронике због начина на који покушавају да се домогну бољег живота ризикујући сопствени. Да не размишљају о начину на који ће отићи у Западну Европу говори и откриће са самог краја августа када је Мароканка (31) откривена у наменски направљеном “бункеру за кријумчарање”.

 


У комбију шведских таблица ова жена крила се сигурно неколико сати, док је возач 73-годишњи шведски држављанин мароканског порекла покушавао да превари царинике! Ипак, цариници су кренули у преглед возила, што се убрзо показало као добра одлука, јер се у комоди крила жена.

 

Комода је посебно била израђена како би она могла да стане, о чему сведочи и чињеница да су фиоке комоде биле намерно скраћене и да би жена стала. Преко ње, како је царина саопштила били су душеци. Током разговора са цариницима, возач и жена испричали су своју причу и разлог за скривање. Жена није имала визу која јој је потребна за улазак у Србију, те је, према њиховом мишљењу, то би једини начин да оду до Шведске.

 

Нутела, путер од кикиркија и дрога
Да шверцери гледају да искористе све шта имају код себе као алат за преношење наркотика доказује и заплена са краја лета ове године.

 


Тада је у теглама Нутеле и путера од кикирија пронађено седам грама марихуане, односно чак 90 грама хашиша. Дрогу је из Белгије до Турске покушао да превезе Холанђанин турског порекла. Према тврдњама Управе царина након ове заплене, нутела и путер у којима је била дрога налазили су се у ручном фрижидеру који је овај мушкарац имао у аутомобилу.

 

Наркотици у шампону
Летња сезона путовања и одмора позната је као време када се догоди и највише заплена. Још једна несвакидашња догодила се 21. јула на прелаз Градина, када су цариници за детаљну контролу на излазу из земље издвојили БМW британских таблица којим су путовала два мушкарца и жена.

 


Одврнувши поклопац шампона који је један од путника понео са собом, царинике је запахнуо јак мирис марихуане, јер је мушкарац тим наркотиком испунио паковање.Са чудним запленама није се завршио тај дан јер је на истом прелазу забележен и покушај скривања дроге у кутију жвакаћих гума.

 


Управо је тако, кесицу пресованог хашиша покушао да прошверцује 23–годишњи држављанин Белгије.

 

Еври у јастуцима
Прелаз са Мађарском, гранични прелаз Хоргош, у јулу је имао посла. Новчанице у укупном износу 400.000 евра цариници су открили сакривене у два јастука. Брачни пар турских држављана покушао је да новац из Немачке илегалним путем, пренесе у своју родну земљу, међутим на уласку у Србију они су осујећени.

 


На уобичајено питање цариника о томе, да ли имају нешто за пријављивање уследио је одговор да са собом носе само лични пртљаг и дозвољени износ новца. Без обзира на то, цариници су се одлучили за детаљан преглед, када је возило пребачено у гаражу намењену за ту сврху. Тада је 31-годишња жена узела из аутомобила два јастука да би наводно села на њих. Пре него што је то учинила, цариник је затражио да погледа јастуке и у њима пронашао гомилу новца. Били су пуни свежњева евра.

 

Из њих је извађено 400.000 евра, да би потом код 33-годишњег мушкарца у торбици за документа пронађено још 15.000 евра, док је жена у торбици имала 3.620 евра, што је укупно 418.620 непријављених евра!

 

Кокаин у зеленој салати
Да шверцери највише покушавају да преко граница пренесу наркотике потврђују и заплене где су на несвакидашњим местима цариници откривали сакривену дрогу. Ипак, како се може чути у царинским круговима, памтиће се заплена кокаина у главици зелене салате.

 

На прелазу Градина, у јулу ове године, на излазу из Србије, заустављен је брачни пар турских држављана. Као и сви шверцери и они су негирали да имају нешто да пријаве, међутим након што је цариник отворио кутије са храном и кренуо са прегледом ствари у њој, у главици зелене салате приметио је три замотуљка дроге, која је приручном анализом одреаговала на кокаин.

 

100.000 фунти у прашку за веш
Несвакидашње заплене највише су имали цариници са Градине. О томе сведочи јулска заплена 100.000 фунти које је крила четворочлана породица. А места у возилу у којима су крили нема где нису била.

 


Непријављене фунте су се тако нашле чак и у векни хлеба, али и у кесици чипса, паковањима влажних марамица, кухињским крпама, хигијенским улошцима, памперс пеленама, па и у детерџенту за прање веша.

 

Екстази уместо спортских суплемената
Марихуана, кокаин, екстази... дроге су чије заплене се догађају готово на свакодневном нивоу на неком од граничних прелаза. Њихови шврцери покушавају да се на све начине довију како да нешто од тога пренесу у другу земљу, надајући се да цариници “неће баш то да гледају”. Тако су се надала и тројица турских држављана из Немачке који су у свом аутомобилу превозили екстази. Претресом њиховог возила цариници су приметили кутију са суплементима у којој су уместо производа са декларације пронашли 33 розе таблете екстазија.

 


Више вискија него гардеробе и златни накит у постави
Више вискија него гардеробе, али и свежањ златних наруквица замотаних у чарапу која је ушивена у постави јакне, откривено је на граничном прелазу Градина на самом крају године.

 

 

Овај покушај шверца откривен је код тројице браће турског порекла која су путовала ка својој родној земљи када су стигли на границу. Дошавши пред царинике, негирали су да имају нешто да пријаве, међутим на прегледу кофера у просторијама царине у једном од њих пронађено је чак 10 флаша вискија, које су биле пажљиво камуфлиране гардеробом. Цариник је потом кренуо у детаљу проверу свих путника, након чега је у постави јакне коју је носио возач открио ушивену чарапу у којој су крило 12 златних наруквица чија је вредност процењена на око 600.000 динара.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина