Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Заплењени милиони цигарета и преко 15 тона дувана

понедељак, 04 јануар 2021.

Тема „Дневника” Заплењено преко четири милиона цигарета и преко 15 тона дувана

 

Цариници су у години за нама запленили више од четири милиона комада цигарета и преко 15 тона дувана, а као новитет на црном тржишту дуванских производа појавио се дуван за наргиле. Како наводе у Управи царина, током прошле године заплењена је приближна количина цигарета, али је зато резаног дувана заплењено чак 36 пута више у односу на 2019.

 


Последњи случај догодио се крајем прошле године, односно 23. децембра, на прелазу Келебија, када је откривено преко 2.500 паклица цигарета сакривених у крову једног комбија. Наиме, прекршај је откривен када је на излаз из земље пристигао комби „мерцедес” београдских регистарских ознака, с приколицом за транспорт аутомобила. Иако је тридесетогодишњи возач из Обреновца рекао да иде у Аустрију по аутомобил који тамо намерава да купи и да нема ништа да пријави, издвојен је за детаљан преглед.

 

Прво је царински службени пас Нерон, који је учествовао у свему, одреаговао на поједине делове возила, те је уследила контрола мобилним скенером, након које више није било никакве дилеме да је Нерон у праву јер је анализа слике потврдила да је кров комбија „тапациран” неким садржајем. Демонтажом плафонског тапацирунга откривене су густо наслагане паклице цигарета „честерфилд” дуж целог крова комбија. Након што су све повађене, утврђено је да су обележене северномакедонским акцизним маркицама и да је реч о укупно 50.200 цигарета.

 

Томпуси вреднији од 8.000 евра
Интересантан случај догодио се почетком новембра на граничном прелазу Стрезимировци, када су цариници, у сарадњи с полицијом, спречили једног возача камиона да прокријумчари 500 томпуса, чија је вредност процењена на нешто више од 8.000 евра.
Тај необичан случај је откривен када је на ред за редовну царинску контролу на улазу у земљу пристигао камион бугарских регистарских ознака који се користи за превоз аутомобила, по које је возач из Бугарске и кренуо у Немачку и Италију. На питање цариника да ли има нешто да пријави, 46-годишњи возач је рекао да нема ништа, али је детаљна контрола коју су спровели цариници и полицајци дематовала његове речи.
Наиме, чим је почео преглед кабине, осетио се ароматичан мирис цигара, које су убрзо и откривене испод возачевог лежаја. На том месту било је поређано 13 кеса пуних томпуса разних робних марки „Кохиба”, „Монтекристо”, „Тринидад” и „Јулиета”, а потом је још седам паковања егзотичних цигара пронађено испод алата у посебној прегради намењеној за његово одлагање.

 


Возача су, заједно с комбијем и кријумчареним цигаретама, у даљу надлежност преузели полиција и Тужилаштво.

 

Не постоји место у аутомобилима и другим возилима где се шверцоване цигарете и дуван готово свакодневно не откривају. Тако су цигарете откриване у дуплом дну, скривеним преградама, испод хаубе и инструмент-табли, у фаровима, испод седишта и тапацирунга…

 

Како наводе у Управи царина, највише је било покушаја да се цигарете прошверцују у аутобусима, који су погодни за кријумчарење због бројних и пространих фабричких шупљина, у којима може да се смести велика количина нелегалне робе.

 

Шверц цигарета је одувек уносан бизнис, пре свега због тога што су цене дувана на тржишту Европске уније изузетно високе у односу на нашу земљу. Иако се цигарете из шверцерских извора на црном тржишту продају упола цене, то је и даље довољно да кријумчари остварују огромне зараде.

 

Прошле године је заплењено чак 36 пута више резаног дувана у односу на претходну години. Само у једном случају, који се догодио почетком новембра, спречено је кријумчарење више од 130 килограма резаног дувана. Наиме, приликом ванредне царинске контроле, заустављен је аутомобил „ауди А-4” врањских регистарских ознака, за чијим је воланом био један 31-годишњи српски држављанин. На питање да ли има нешто да пријави, возач је одговорио да нема ништа, иако је већ на први поглед било видљиво да је задње седиште „затрпано” великим црним кесама с робом. И  пртљажник аутомобила је био дупке пун кеса с резаним дуваном страног порекла, за који возач није имао апсолутно никакву документацију.

 

Новина на црном тржишту дуванских производа је дуван за наргиле, који је, ако се суди по честим запленама те робе, све интересантнији кријумчарима. Тако су на Хоргошу 22. октобра цариници, у сарадњи с полицијом, одузели 300 килограма дувана за наргиле, чија је вредност процењена на готово 18.000 евра, и то је до сада највећа заплена те врсте дувана код нас.

 

Тај прекршај је откривен када је за контролу на улазу у земљу пристигао теретни комби бујановачких регистрација. Двадесетједногодишњи возач, српски држављанин из Великог Трновца, и његов 40-годишњи сапутник из истог места у околини Бујановца, пријавили су за царињење нов намештај и полован мотор „квад”. Међутим, осим пријављене робе, у товарном делу комбија, као и на поду код сувозачког седишта цариници су пронашли 300 пластичних кантица од по килограм различитог дувана за наргиле, врло вероватно намењених неком од све бројнијих наргила-барова.

 

Осим дувана за наргиле, међу кријумчареном робом цариници често проналазе и опрему неопходну за уживање тог оријенталног изума. Такав случај догодило се 8. новембра, када су цариници на Градини поред луксузних алкохолних пића, цигарета и арома за наргиле, у пртљагу једног брачног пара турских држављана открили и 24 наргила-ћупа.

 

Царински посао подразумева сузбијање свих облика кријумчарења, како на граничним прелазима, тако и у дубинским контролама унутар граница државе, а шверц и илегална продаја дувана постали су уноснији бизнис од дроге јер се по килограму остварује дупла зарада, а казне за нелегалну трговину и недозвољену производњу углавном су условне и новчане.

 

Готово милион цигарета у бункеру камиона
Највећа прошлогодишња заплена цигарета догодила се половином јануара на прелазу Нештин, код Бачке Паланке. Тада је у специјално направљеном бункеру камиона откривено готово милион цигарета. Возач из Новог Пазара рекао је цариницима да нема ништа да пријави и да „празан” иде на утовар у Мађарску.

 

Детаљном контролом, у горњем делу приколице, уз камионску кабину, откривена је специјално конструисана преграда, широка око метар, која је до врха била испуњена картонима цигарета. Возач је изјавио да није знао шта вози и да је камион преузео на ауто-путу у близини Новог Сада да би само отишао на утовар у Мађарску.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина