Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Цариници за годину дана запленили тону и по дроге

недеља, 03 јануар 2021.

Цариници су до 27. децембра 2020. године запленили укупно око 1,5 тоне разних наркотика. Кријумчари су дрогу покушали да сакрију у теглама нутеле, путера од кикирикија, зеленој салати, шампону…

 

 

Дрога која је најчешће откривана је марихуана, кажу из Управе царина и додају да је откривено готово 1,4 тоне, 262 семенке и 390 милилитара.

 

 

Затим следи хероин (око 52,7 килограма), затим хашиш (763,76 грама), кокаин (254,78 грама), метадон (87,3 грама), амфетамин (51,63 грама), екстази (49,18 грама) и МДМА (37,55 грама).

 

– Највеће заплене дроге током 2020. године забележене су на прелазу Ватин (гранични прелаз са Румунијом), мада се наркотици најчешће открвају на великим граничним прелазима попут Градине, Хоргоша и Батроваца. Више заплена је реализовано на изласку из царинског подручја Републике Србије, њих 138, док је 118 заплена реализовано на уласку у Србију – наводе из Управе царина.

 

 

Места скривања су врло разноврсна, јер кријумчари користе све расположиве фабричке шупљине унутар возила, наводе из Управе царина. Међутим, искусни цариници су добри познаваоци конструкције свих возила, тако да знају на шта треба да обрате пажњу.

 

 

На примeр, 137 килограма марихуане откривено је управо због тога што су цариници иницирали детаљан преглед товара једног теретњака знајући да такав камион има такозвано корито у унутрашњости конструкције које се често користи за кријумчарење. Убацили су нешто у тај део конструкције како би тестирали да ли је корито празно како би требало да буде, али се зачуо туп звук који је био довољан знак да је унутрашњост те шупљине нечим испуњена. У зависности од количине дроге која се кријумчари, цариници су је откривали како у шупљинама конструкције возила, дуплим страницама камиона, преграђеним плафонима, просторима предвиђеним за климатизацију. Мање количине путници често крију уз себе, у доњем вешу, улошцима обуће или пак у стварима које носе са собом, па је тако ове године забележено више случајева скривања дроге у теглама нутеле, путера од кикирикија, зеленој салати… – наводе из Управе царина.

 

 

Из Управе царина наводе да постоји много начина за препознавање потенцијалног кријумчара, а да иза свега тога стоји искуство цариника који на располагању има свега неколико тренутака да одлучи да ли би некога требало детаљно прегледати или не.

 

 

– Цариници морају бити и добри психолози, па им сумњиво може бити необично понашање путника, било да се ради о претераној нервози или пак исувише присном и раздраганом приступу путника. Дефинисани профил кријумчара дроге не постоји, јер се из праксе види да су се у ту врсту злоупотреба упуштали не само професионалци, већ да су за те потребе често коришћене особе које би требало да одагнају било какву сумњу и одиграју улогу ”добре маске” – попут жена домаћица, трудница, људи са неким хендикепом, па чак и деце. То свакако од царинских службеника захтева додатан опрез, аналитичност и темељност у раду – наводе из Управе.

 

 

Дрога на крајње необичним местима
На излазу прелаза Градина 25. јула је откривено да холандски држављанин турске националности, хашиш и марихуану покушава да прокријумчари у путеру од кикирикија и нутели. Тегле су биле у ручном фрижидеру који се налазио у пртљажнику. Неколико дана раније на Градини су цариници пронашли марихуану у шампону.

 

 

Један од необичнијих случајева догодио се и 3. јуна, такође на Градини, када су цариници у сарадњи са полицијом открили пакетиће кокаина сакривене у главици зелене салате! Из Управе царина наводе да постоји много начина за препознавање потенцијалног кријумчара, а да иза свега тога стоји искуство цариника који на располагању има свега неколико тренутака даодлучи да ли би некога требало детаљно прегледати или не.

 

 

- Цариници морају бити и добри психолози, па им сумњиво може бити необично понашање путника, било да се ради о претераној нервози или пак исувише присном и раздраганом приступу путника. Дефинисани профил кријумчара дроге не постоји, јер се из праксе види да су се у ту врсту злоупотреба упуштали не само професионалци, већ да су за те потребе често коришћене особе које би требало да одагнају било какву сумњу и одиграју улогу "добре маске" - попут жена домаћица, трудница, људи са неким хендикепом, па чак и деце. То свакако од царинских службеника захтева додатан опрез, аналитичност и темељност у раду - наводе из Управе.

 

Рекорд од 750 килограма
На граничном прелазу Ватин је 5. марта 2020. године заплењено око 750 килограма марихуана коју је покушао да прокријумчари Параћинац(33). У специјално направљеном бункеру камиона којим је управљао осумњичени пронађена су 763 пакета марихуане. Укупна вредност заплењене дроге је око миллион и по евра.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина