Отворена царинска линија


NCTS

ПКГ

 

AEO

 

Cefta Trade Portal

буџет

 

СеминариNajvažniji konktakti

Студија мерења времена

 

 

Злато милионске вредности „случајно“ у џепу сакоа

уторак, 16 март 2021.

Цариници су 15. марта 2021. године на прелазу Градина, у сарадњи са полицијом, запленили златне плочице и дукате, чија је вредност процењена на више од милион динара.

 

 

Прекршај је откривен када је за контролу на излазу из земље пристигао џип „масерати леванте“ немачких регистарских ознака, којим су ка Турској путовали један немачки и један шведски држављанин.

 


На уобичајено питање и 49-годишњи возач и његов сапутник су рекли да са собом носе само лични пртљаг и дозвољени износ готовине.

 

 

Приликом детаљног прегледа у аутомобилу заиста није пронађено ништа мимо личних ствари, али су зато личним претресом у џепу сакоа, који је возач носио на себи, пронађене две инвестиционе плочице и два дуката од најфинијег злата, чија је укупна тежина скоро 200 грама.

 

 

Путник је цариницима рекао да му је познато да се злато мора пријавити на граници, а да су се плочице и дукати заправо сасвим случајно нашли у џепу његовог сакоа. Ту их је наводно „затурила“ његова ћерка, која се са њима играла, а он је пре пута пропустио да их извади и остави код куће.

 


Како год било, о судбини вредног инвестиционог злата и дуката одлучиваће надлежни прекршајни суд у хитном поступку.

 

 

Куриозитет је да се ради о „јужноафричким Кругерандима“ од којих је један искован 1975, а други 2019. године. Мада их цариници до сада нису откривали, реч је о једном од најраспрострањенијих златника на свету који се производе од злата ископаног у богатим налазиштима Јужне Африке. На предњој страни је лик Пола Кругеранда, који је био председник ове државе у другој половини 19 века, а на полеђини златника је јужноафрички национални симбол антилопа „springbok“.


ППС образац


Извозна документација за Руску Федерацију
Синдикат
  

За Мону Обреновић

 

Сва права задржана 2009 © Република Србија - Министарство финансија и привреде - Управа Царина