Otvorena carinska linijaNCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

NAŠI EKSPERTI ODRŽALI OBUKU ZA NCTS U GRUZIЈI

 

 

Postavši 35. zemlja u okviru tranzitne mreže NCTS koja spaja zemlje EU, EFTA, Tursku i Makedoniju, Srbija je  omogućila zajednički tranzit kojim su pokriveni značajni pan-evropski transportni koridori koji prolaze kroz našu zemlju.

 

 Podsetimo, Srbija je počelau potpunosti da primenjuje Novi kompjuterizovani tranzitni sistem u februaru 2016. godine i od tada, bar kada je tranzit u pitanju, granica praktično ne postoji. Takvo olakšanje u prometu robe priželjkuju i druge zemlje koje tek treba da uvedu taj bespapirni postupak, pa je zahvaljujući odličnim rezultatima u primeni NCTS-a, agencija FRONTEX pod pokroviteljstvom Evropske komisije, uputila je poziv srpskoj carinskoj administraciji da svoja iskustva prenese kolegama u Gruziji.

 

Eksperti Uprave carina koji su od samog početka učestvovali u procesu uvođenja NCTS-a u Srbiji sada su se našli u ulozi predavača na treningu za službenike gruzijske carinske aministracije. Radionica je održana u Tbilisiju 17. i 18. maja 2017. godine, a Upravu carina Srbije su predstavljali Veselin Milošević, pomoćnik direktora UC–koordinator i Vladan Vuković, šef odseka za podršku e-carini. Tokom dvodnevne radionice govorilo se o dobrobitima NCTS-a, kao i o nizu aktivnosti koje je bilo neophodno sprovesti pre nego što se počelo sa primenom bespapirnog sistema u našoj zemlji.

 

Budući da su ispunjeni svi ciljevi planirani za prvu radionicu kojoj je uprisustvovalo petnaest pripadnika gruzijske carinske administracije, na obostrano zadovoljstvo gruzijske i srpske carine, bilo je reči o održavanju još dve radionice kojima bi, svojim učešćem, doprinela i Olga Protić, načelnica Odeljenja za tranzit robe.

 

Opšta je ocena da je poziv koji je Evropska komisija uputila Republici Srbiji po ovom pitanju, još jedan u nizu dokaza da je zbog sve višeg kvaliteta carinskog poslovanja Uprava carina Srbije postala respektabilan partner na koga može sve više da se računa, ne samo u domaćim, već i u međunarodnim okvirima.

 

PPS obrazac


 


Krenite na put

 
Za Monu Obrenović

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina