Otvorena carinska linijaNCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

PODRŠKA PRIVATNOЈ INICIЈATIVI

 

U privrednoj komori Sremske Mitrovice 8. decembra 2015. godine održana  je deseta po redu edukativna radionica „Razvoj preduzetništva, efikasnije poslovanje i jačanje konkurentnosti“, koje Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija-Upravom carina, organizuje ove jeseni širom Srbije.

 

Radionice „Razvoj preduzetništva, efikasnije poslovanje i jačanje konkurentnosti“ se održavaju u kontinuitetu od oktobra do decembra 2015. godine sa ciljem podizanja efikasnosti i konkurentnosti domaće privrede, unapređenja poslovnog ambijenta i pružanja podrške malim i srednjim privrednim društvima.
Deseta, odnosno pretposlednja takva radionica, organizovana je u Gradskoj kući u  Sremskoj Mitrovici.

Predstavnici privredne zajednice ovog dela Srbije imali priliku da čuju više o prednostima Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema, o čemu je govorila Gorica Veljović, samostalni savetnik u Odeljenju za tranzit robe, kao i o pojednostavljenim carinskim procedurama, poput kućnog carinjenja, pojednostavljenja po fakturi, kao i statusu ovlašćenog privrednog subjekta (OPS), o čemu je govorio Vladimir Ilić, samostalni savetnik u Odseku za pojednostavljene procedure Uprave carina.

S obzirom na to je taj kraj Srbije poznat po poljoprivrednoj proizvodnji, edukacija o prednostima pojednostavljenih postupaka, najviše će pomoći preduzetnicima koji se bave izvozom poljoprivrednih proizvoda.

Paket usluga Privredne komore koji podrazumeva pravnu pomoć, finansijski konsalting, podršku pri izlasku na međunarodno tržište, podršku pri apliciranju za fondove i programe EU, kao i ostale servise PKS, predstavila je Olivera Kominac, savetnik u Centru za edukaciju Privredne komore Srbije. Kominac je istakla da su učesnici na radionicama imali priliku i da dobiju detaljne informacije o sporazumnom finansijskom restrukturiranju kao načinu rešavanja finansijskih problema, kao i informacije o kontrolisanju usluga privatnog obezbeđenja.

Savetnik u Sektoru za razvoj malih i srednjih preduzeća u Ministarstvu privrede, Milica Zatezalo, mnogobrojnim preduzetnicima koji su prisustvovali radionici predstavila je mere finansijske podrške sa naglaskom na Programu podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2015. godini.

„Ove radionice su dobra prilika da Ministarstvo privrede predstavi svoje aktivnosti koje je imalo tokom 2015. godine, ali i planove za 2016. godinu. Ono što je svima interesantno je novi program za podršku malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme koji je trenutno u toku. Јavni poziv je otvoren 16. novembra, a trajaće do utroška sredstava, tako da svi preduzetnici, mala i srednja preduzeća mogu da se prijave“, rekla je Zatezalo i dodala da sve informacije o ovom i drugim Јavnim pozivima mogu da se nađu na sajtu Ministarstva privrede.

„Uprava carina je u ovim radionicama prepoznala priliku da malim i srednjim preduzećima približi pojednostavljene carinske procedure koje imaju za cilj olakšavanje poslovanja privrednih subjekata. Pored pojednostavljenih procedura na radionici je bilo govora i o način funkcionisanja Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS)“, rekao je Vladimir Ilić iz Uprave carina, i dodao da je radionica dobra prilika da se predstavi brošura ''Srpska carina u susret privredi'' koju je UC izdala sa željom da informiše privrednike o najvažnijim carinskim propisima i procedurama.

 

Na ukupno deset do sada održanih radionica, u Kruševcu, Subotici, Užicu, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu, Zaječaru, Valjevu i Sremskoj Mitrovici, više od 500 privrednika, predstavnika malih i srednjih preduzeća, bilo je u prilici da se detaljno upozna sa merama države kojima mogu unaprediti svoje poslovanje.

 

Naredna, jedanaesta radionica „Razvoj preduzetništva, efikasnije poslovanje i jačanje konkurentnosti“ biće održana 10. decembra u Somboru.

 

 

PPS obrazac


 


Krenite na put

 
Za Monu Obrenović

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina