Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

SLOVENAČKIM PRIVREDNICIMA PREDSTAVLJENI POЈEDNOSTAVLJENI CARINSKI POSTUPCI

 

 

Trenutno u Srbiji, 312 preduzeća koristi neke od različitih vidova pojednostavljenog carinskog postupka, od toga 77 „kućno carinjenje“. Uprava carina dodelila je  i pet sertifikata za Ovlašćenog privrednog subjekta, a uvođenje ovog statusa, uz primenu pojednostavljenih procedura, je do sada naš najveći doprinos u olakšavanju poslovanja privrednim subjektima. 


 

Ovo je istakao Slobodan Tomić, načelnik Odeljenja za carinske procedure Uprave carina,  na prezentaciji, koju su 8. juna u Sortirnom centru DHL organizovali pomenuta kompanija i Slovenački poslovni klub. Slovenački poslovni klub okuplja predstavnike  kompanija iz ove zemlje, kao  i srpskih  preduzeća s kojima sarađuju.


 

 

Govoreći o pojednostavljenim carinskim postupcima, Tomić je prikazao tri najznačajnija tipa ovih postupaka: na osnovu fakture, uvozni postupak u prostoru primaoca i izvozni postupak u prostoru  pošiljaoca. Poslednja dva spadaju u takozvano kućno carinjenje, a suština je da nosioci odobrenja – carinski postupak obavljaju u svojim prostorijama i krugu kompanije.
 

Objašnjeni su uslovi za dobijanje odobrenja za pojednostavljenje carinskog postupka na osnovu fakture, kao i za kućno carinjenje.

Prednosti dobijanja odobrenja za pojednostavljenje su mnogobrojne: smanjenje troškova, brži obrt kapitala, uspostavljanje kvalitetne interne kontrole, kao i uvođenje bespapirnog poslovanja, čime se postiže glavni cilj, a to je - efikasnije poslovanje, naglasio je Tomić.


 

Načelnik Odeljenja za carinske procedure podsetio je prisutne slovenačke privrednike na činjenicu da je Republika Srbija od 1. februara 2016. godine u ponoć počela da primenjuje zajednički tranzitni postupak (NCTS) i van nacionalnih okvira, što je od velikog značaja, kako za kompanije koje imaju carinsko poslovanje, tako i za čitavu ekonomiju zemlje.

Predsednica Slovenačkog poslovnog kluba Danijela Fišakov je istakla da su slovenački privrednici izuzetno zadovoljni visokim nivoom saradnje sa Upravom carina, pa je u znak zahvalnosti, predstavnicima Uprave carina i DHL uručila  prigodan poklon – umetnički rad koji simbolizuje dve zemlje.

 

PPS obrazac


 


Krenite na put

 
Za Monu Obrenović

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina