Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Carinicima na Gradini ništa ne može da promakne

utorak, 13 oktobar 2020.

Carinici na prelazu Gradina ka Bugarskoj poznati su po tome što svakodnevno otkrivaju veliki broj raznih švercera. Međutim, pre nekoliko dana sprečili su neuobičajen pokušaj šverca 130 injekcija hormona rasta, vrednih oko 27.000 evra. Bio je to povod da novinarska ekipa TV Prva poseti ovaj prelaz.

 


Slikom i rečju Gradina je predstavljena kao brana za sve one koji bi da zarade švercom, bilo da dolaze iz Evrope ili iz Azije, sa Bliskog istoka, preko mora ili sa kopna.

 


Da li su usled pandemije koja je smanjila broj putnika šverceri morali da postanu mnogo domišljatiji, ili ipak nisu, kao u slučaju kada se čovek koji je švercovao injekcije hormona rasta pre nekoliko dana pojavio na ovom prelazu u prohladno jutro u kabrioletu spuštenim krovom?

 


Milan Andrejević, carinik na prelazu Gradina objasnio je detalje pomenutog prekršaja, naglašavajući da su u ovom delu naše zemlje jutra i večeri izuzetno hladni:

 

„Kada se pojavio putnik koji je bio u tranzitu iz Turske ka Namačkoj, kolegama iz carine i policije odmah bilo sumnjivo što je na kabrioletu po takvoj hladnoći spušten krov. Pregledom prostora za njegov smeštaj otkrili su 130 injekcija koje se koriste za stimulaciju hormona rasta.“

 


Reporter je podsetio da se na Gradini godišnje zapleni oko milion evra, na desetine kilograma zlatnog nakita, ali i predmeti od kulturnog, istorijskog, arheološkog i religijskog značaja.

 

Andrejević se složio sa time, podsetivši da je među zaplenama na ovom prelazu bilo i antikviteta neprocenjive vrednosti.

 

 

„Reč je o svetim jevrejskim spisima, delovima Tore – jevrejske svete knjige ispisanim na pergamentu. Polovinom novembra prošle godine smo sprečili 57-godišnjeg Libanca da ih prokrijumčari do Berlina, gde živi. Kao što sam vam već rekao, uglavnom možemo da procenimo vrednost mnogih stvari koje otkrivamo, ali ovo je bilo nešto zaista neprocenjivo.“

 


Sa konstatacijom da oni koji prelaze preko Gradine znaju koliko su vešti carinici složili su se i mnogi putnici koji su se u tom trenutku zatekli na prelazu: 

 

„Znaju, bre, znaju si oni pos’o, znaju pos’o ko svoj džep“, rekao je jedan stariji gospodin, a takav stav je podržala i mlada devojka koja je kazala da carinici nepogrešivo procene koga, šta i kada treba da kontrolišu.

 

 

Novinar je pomenuo i instagram srpske carine, gde se svakodnevno objavljuju različiti pokušaji krijumčarenja. Dodao je da su carinici tokom nekoliko poslednjih meseci pronalazili migrante u tovarima lubenica i jabuka, cigarete u fabričkim šuljinama motora, na stotine replika ikona, ali i drogu u eurokremu.

 


Milan Andrejević se nadovezao, nabrajajući neobične zaplene u kojima je i sam učestvovao:

 

„Pronalazili smo zlato u ručnoj dizalici. Imali smo zaplenu deviza u jastuku koji se nalazio na zadnjem sedištu automobila, na kojem je jedna gospođa prethodno spavala...“

 


Novinar je na kraju priloga podsetio da je pre epidemije, tokom letnje sezone preko Gradine prelazilo više od dva miliona putnika.

 

PPS obrazac


 


Krenite na put

 
Za Monu Obrenović

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina