Otvorena carinska linija

NCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Sve učestalije krijumčarenje mobilnih telefona

petak, 16 oktobar 2020.

Od početka oktobra primetno je sve učestalije krijumčarenje mobilnih telefona i opreme, pa su tako na prelazu Špiljani i punktu Rudnica u samo nekoliko dana zabeležena tri slučaja u kojima je otkriveno 76 novih mobilnih telefona i opreme čija je ukupna vrednost procenjena na gotovo 13 hiljada evra.

 

 

Uprkos činjenici da je od početka meseca promet preko prelaza Špiljani otežan zbog radova na sanaciji puta sa druge strane granice u Crnoj Gori, to nije sprečilo krijumčare da i dalje pokušavaju da švercom ostvare profit.

 

Carinici su na prelazu Špiljani, u saradnji sa policijom, 10. oktobra 2020. godine zaplenili preko 40 mobilnih telefona ''samsung'', kao i dodatne opreme, čija je ukupna vrednost procenjena na više od 5.000 evra.

 

 

Ka Crnoj Gori je pokušao da ih prokrijumčari 19-godišnji Bijelopoljac, koji je sa dvojicom starije braće putovao automobilom ''foksvagen pasat''.

 

Kada su zaustavljeni radi kontrole na izlazu iz zemlje putnici su bili kategorični u tome da nemaju ništa za prijavljivanje.

 

 

Međutim, prilikom detaljnog pregleda, na zadnjem sedištu automobila pronađena je najpre torba u kojoj se nalazilo 20 telefona ''samsung A01'', a potom i kesa sa 21 telfonom ''samsung A11'' i 29 displeja za mobilne telefone.

 

Samo dva dana kasnije, 12. oktobra 2020. godine, otkriven je sličan prekršaj, prilikom kontrole autobusa koji je  saobraćao na liniji Beograd-Herceg Novi.

 

 

Tada je detaljnim pregledom prtljažnog dela autobusa, ispred zadnjeg točka pronađena sakrivena oprema za mobilne telefone vredna preko 2.500 evra, a reč je o displejima i baterijama za različite mobilne telefone, plet kablovima i dijagnostici.

 

Podsećamo da je i na punktu Rudnica, 3. oktobra 2020. godine, sprečeno krijumčarenje 16 novih mobilnih telefona i opreme čija je vrednost procenjena na oko 5.000 evra. Tada su carinici otkrili 14 mobilnih telefona u originalnim pakovanjima, koje je putnik stavio na suvozačko sedište i prekrio ih jaknom, dok su još dva uređaja bez kutije otkrivena u pregradama vrata.

 

PPS obrazac


 


Krenite na put

 
Za Monu Obrenović

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina