Otvorena carinska linijaNCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Zaplenjeni milioni cigareta i preko 15 tona duvana

ponedeljak, 04 januar 2021.

Tema „Dnevnika” Zaplenjeno preko četiri miliona cigareta i preko 15 tona duvana

 

Carinici su u godini za nama zaplenili više od četiri miliona komada cigareta i preko 15 tona duvana, a kao novitet na crnom tržištu duvanskih proizvoda pojavio se duvan za nargile. Kako navode u Upravi carina, tokom prošle godine zaplenjena je približna količina cigareta, ali je zato rezanog duvana zaplenjeno čak 36 puta više u odnosu na 2019.
 


Poslednji slučaj dogodio se krajem prošle godine, odnosno 23. decembra, na prelazu Kelebija, kada je otkriveno preko 2.500 paklica cigareta sakrivenih u krovu jednog kombija. Naime, prekršaj je otkriven kada je na izlaz iz zemlje pristigao kombi „mercedes” beogradskih registarskih oznaka, s prikolicom za transport automobila. Iako je tridesetogodišnji vozač iz Obrenovca rekao da ide u Austriju po automobil koji tamo namerava da kupi i da nema ništa da prijavi, izdvojen je za detaljan pregled.

 

Prvo je carinski službeni pas Neron, koji je učestvovao u svemu, odreagovao na pojedine delove vozila, te je usledila kontrola mobilnim skenerom, nakon koje više nije bilo nikakve dileme da je Neron u pravu jer je analiza slike potvrdila da je krov kombija „tapaciran” nekim sadržajem. Demontažom plafonskog tapacirunga otkrivene su gusto naslagane paklice cigareta „česterfild” duž celog krova kombija. Nakon što su sve povađene, utvrđeno je da su obeležene severnomakedonskim akciznim markicama i da je reč o ukupno 50.200 cigareta.

 

Tompusi vredniji od 8.000 evra
Interesantan slučaj dogodio se početkom novembra na graničnom prelazu Strezimirovci, kada su carinici, u saradnji s policijom, sprečili jednog vozača kamiona da prokrijumčari 500 tompusa, čija je vrednost procenjena na nešto više od 8.000 evra.
Taj neobičan slučaj je otkriven kada je na red za redovnu carinsku kontrolu na ulazu u zemlju pristigao kamion bugarskih registarskih oznaka koji se koristi za prevoz automobila, po koje je vozač iz Bugarske i krenuo u Nemačku i Italiju. Na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, 46-godišnji vozač je rekao da nema ništa, ali je detaljna kontrola koju su sproveli carinici i policajci dematovala njegove reči.
Naime, čim je počeo pregled kabine, osetio se aromatičan miris cigara, koje su ubrzo i otkrivene ispod vozačevog ležaja. Na tom mestu bilo je poređano 13 kesa punih tompusa raznih robnih marki „Kohiba”, „Montekristo”, „Trinidad” i „Јulieta”, a potom je još sedam pakovanja egzotičnih cigara pronađeno ispod alata u posebnoj pregradi namenjenoj za njegovo odlaganje.

 

 

Vozača su, zajedno s kombijem i krijumčarenim cigaretama, u dalju nadležnost preuzeli policija i Tužilaštvo.

 

Ne postoji mesto u automobilima i drugim vozilima gde se švercovane cigarete i duvan gotovo svakodnevno ne otkrivaju. Tako su cigarete otkrivane u duplom dnu, skrivenim pregradama, ispod haube i instrument-tabli, u farovima, ispod sedišta i tapacirunga…
Kako navode u Upravi carina, najviše je bilo pokušaja da se cigarete prošvercuju u autobusima, koji su pogodni za krijumčarenje zbog brojnih i prostranih fabričkih šupljina, u kojima može da se smesti velika količina nelegalne robe.

 

Šverc cigareta je oduvek unosan biznis, pre svega zbog toga što su cene duvana na tržištu Evropske unije izuzetno visoke u odnosu na našu zemlju. Iako se cigarete iz švercerskih izvora na crnom tržištu prodaju upola cene, to je i dalje dovoljno da krijumčari ostvaruju ogromne zarade.

 

Prošle godine je zaplenjeno čak 36 puta više rezanog duvana u odnosu na prethodnu godini. Samo u jednom slučaju, koji se dogodio početkom novembra, sprečeno je krijumčarenje više od 130 kilograma rezanog duvana. Naime, prilikom vanredne carinske kontrole, zaustavljen je automobil „audi A-4” vranjskih registarskih oznaka, za čijim je volanom bio jedan 31-godišnji srpski državljanin. Na pitanje da li ima nešto da prijavi, vozač je odgovorio da nema ništa, iako je već na prvi pogled bilo vidljivo da je zadnje sedište „zatrpano” velikim crnim kesama s robom. I  prtljažnik automobila je bio dupke pun kesa s rezanim duvanom stranog porekla, za koji vozač nije imao apsolutno nikakvu dokumentaciju.

 

Novina na crnom tržištu duvanskih proizvoda je duvan za nargile, koji je, ako se sudi po čestim zaplenama te robe, sve interesantniji krijumčarima. Tako su na Horgošu 22. oktobra carinici, u saradnji s policijom, oduzeli 300 kilograma duvana za nargile, čija je vrednost procenjena na gotovo 18.000 evra, i to je do sada najveća zaplena te vrste duvana kod nas.

 

Taj prekršaj je otkriven kada je za kontrolu na ulazu u zemlju pristigao teretni kombi bujanovačkih registracija. Dvadesetjednogodišnji vozač, srpski državljanin iz Velikog Trnovca, i njegov 40-godišnji saputnik iz istog mesta u okolini Bujanovca, prijavili su za carinjenje nov nameštaj i polovan motor „kvad”. Međutim, osim prijavljene robe, u tovarnom delu kombija, kao i na podu kod suvozačkog sedišta carinici su pronašli 300 plastičnih kantica od po kilogram različitog duvana za nargile, vrlo verovatno namenjenih nekom od sve brojnijih nargila-barova.

 

Osim duvana za nargile, među krijumčarenom robom carinici često pronalaze i opremu neophodnu za uživanje tog orijentalnog izuma. Takav slučaj dogodilo se 8. novembra, kada su carinici na Gradini pored luksuznih alkoholnih pića, cigareta i aroma za nargile, u prtljagu jednog bračnog para turskih državljana otkrili i 24 nargila-ćupa.

 

Carinski posao podrazumeva suzbijanje svih oblika krijumčarenja, kako na graničnim prelazima, tako i u dubinskim kontrolama unutar granica države, a šverc i ilegalna prodaja duvana postali su unosniji biznis od droge jer se po kilogramu ostvaruje dupla zarada, a kazne za nelegalnu trgovinu i nedozvoljenu proizvodnju uglavnom su uslovne i novčane.

 

Gotovo milion cigareta u bunkeru kamiona
Najveća prošlogodišnja zaplena cigareta dogodila se polovinom januara na prelazu Neštin, kod Bačke Palanke. Tada je u specijalno napravljenom bunkeru kamiona otkriveno gotovo milion cigareta. Vozač iz Novog Pazara rekao je carinicima da nema ništa da prijavi i da „prazan” ide na utovar u Mađarsku. Detaljnom kontrolom, u gornjem delu prikolice, uz kamionsku kabinu, otkrivena je specijalno konstruisana pregrada, široka oko metar, koja je do vrha bila ispunjena kartonima cigareta. Vozač je izjavio da nije znao šta vozi i da je kamion preuzeo na auto-putu u blizini Novog Sada da bi samo otišao na utovar u Mađarsku.

 

PPS obrazac


 


Krenite na put

 
Za Monu Obrenović

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina