Otvorena carinska linijaNCTS

NCTS

 

 AEO

 

Cefta Trade Portal

budzet

 

Seminari

Studija merenja vremena

 

Britanska carina zaplenila 80 lobanja zaštićene vrste aligatora

utorak, 06 april 2021.

U februaru 2021. godine britanski carinici su na aerodromu ''East Midlands'' presreli četiri poštanske pošiljke pristigle iz SAD u kojima su prema pratećoj dokumentaciji bile ''figurice'' namenje fizičkom licu.

 

 

Kontrolom pomenutih pošiljaka ustanovljeno je da se u njima zapravo nalaze lobanje američkog aligatora (alligator mississippiensis) kojа je zaštićena Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES).

 

U svakom paketu pronađeno je ukupno dvadeset (20) lobanja te ugrožene vrste. Kako nijedna pošiljka nije praćena odgovarajućom CITES dokumentacijom, sve otkrivene lobanje aligatora, njih 80, je zaplenjeno.

 

Carinski CITES tim Velike Britanije trenutno sarađuje sa policijom i Nacionalnom jedinicom za zaštitu divljih vrsta, pošto je pojedinac kome su pošiljke upućene već bio predmet istrage koja je u toku. On je uhapšen, a istraga se nastavlja.

 

 

Interesantno je da su se sa sličnim slučajem suočili i srpski carinici kada su krajem maja 2018. godine u pošiljci upućenoj iz Amerike za primaoca u Aranđelovcu otkrili prepariranu glavu i šapu iste zaštićene vrste aligatora.

 

U pratećoj dokumentaciji za tu pošiljku bilo je navedeno da se u njoj nalaze samo dva ručna časovnika, ali su carinici otvorivši je, videli da pošiljka zapravo sadrži jedan ''majkl kors'' sat i preparirane delove tela ove zaštićene vrste. Otkriveni predmeti odmah su predati u dalju nadležnost Republičkoj inspekciji Ministarstva zaštite životne sredine. Nije nepoznato da su zaštićene vrste često meta krijumčarenja, što je neke od njih dovelo gotovo do istrebljenja.

 

 

Podsećamo da je Republika Srbija potpisnica Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune i sprovodi je od 2002. godine. Tom Konvencijom je regulisano izdavanje uvoznih, izvoznih i tranzitnih dozvola za više od 33.000 zaštićenih vrsta životinja i biljaka.

 

PPS obrazac


 


Krenite na put

 
Za Monu Obrenović

Vodič za putnike


 

Sva prava zadržana 2009 © Republika Srbija - Ministarstvo finansija i privrede - Uprava Carina