13. 11. 2019.

Подели:

Континуирана едукација из области заштите права интелектуалне својине

У Управи царина је 25. октобра 2019. године у организацији Одељења за заштиту интелектуалне својине одржан још један семинар из области заштите права интелектуалне својине.

У Управи царина је 25. октобра 2019. године у организацији Одељења за заштиту интелектуалне својине одржан још један семинар из области заштите права интелектуалне својине.

 

Семинар коме је присуствовало 50 царинских службеника, 10 тржишних инспектора и представник МУП-а, отворили су помоћник директора Сектора за контролу примене царинских прописа Раде Кнежевић и начелник Одељења за заштиту интелектуалне својине, Игор Јанковић.

 

ОбукаСеминар је био посвећен идентификовању оригиналних и кривотворених производа, тако да су презентације на ту тему одржали носиоци права интелектуалне својине познатих брендова и њихови заступници, међу којима су Lego, Adidas, Nikon, Renault, Dacia, Nike, Under Armour, Hasbro, Moncler, Guccio Gucci, Procter&Gamble, Hugo Boss, L’oreal, ETI, C.C.M. (David Jones), Star Fruits Diffusion, Makita, Frank Mayer, Honda, Sony PS, MCM, Bio Oil, Kyocera, Deckers Outdoor Corporation (UGG).

 

ОбукаСви наведени носиоци права су и носиоци одобрења Управе царина по захтевима за предузимање мера у вези са робом за коју се сумња да повређује право интелектуалне својине. Овакав тип семинара, који већ традиционално организује царинска служба представља могућност додатног информисања и упознавања са најновијим трендовима у области обележавања оригиналне робе, мера које сами носиоци права предузимају како би заштитили своје производе и смањили могућност злоупотреба, као и са примерима кривотворења на локалном и глоабалном нивоу.

 

Путем презентацији учесници семинара су добили конкретне, јасне и на терену примењиве информације, које могу да буду од помоћи приликом идентификовања сумњиве робе, укључујући не само информације о самим производима, ознакама, начину обележавања, већ и информације о рутама транспорта оригиналне и кривотворене робе, начинима транспорта и дистрибуције робе и сл.

 

ЛЕГО заступникПосебна пажња је посвећена безбедности производа, са аспекта заштите здравља и сигурности потрошача, који могу бити угрожени, нарочито куповином фалсификованих хигијенских и козметичких производа, играчака, ауто делова, али и све друге презентоване робе, током чије производње се не води рачуна о безбедности производних супстанци, материјала, или условима саме поризводње. Све презентације су остављене на располагање Управи царина и постављене на Портал УЦ.