Унос/износ дронова

 

1. Да ли ми је за унос/износ дрона који желим да понесем на путовање потребна нека дозвола?

Да ли ће Вам за унос/износ дрона који желите да понесете са собом на путовање бити потребна дозвола надлежног министарства, зависи од тога да ли он, по својим техничким карактеристикама, испуњава услове прописане у Националној контролној листи робе двоструке намене и Националној контролној листи наоружања и војне опреме.

Уколико ваша беспилотна летелица поседује карактеристике наведене у горе поменутим контролним листама, сматра се да може бити искоришћена, како за цивилне, тако и за војне намене, због чега је промет контролисан и неопходно је поседовање дозволе надлежног министарства (Министарство унутрашње и спољне трговине).

2. Коме да се обратим како би сазнао да ли је за мој дрон потребна дозвола?

За преглед модела беспилотних летелица за чији извоз/ увоз није потребна дозвола погледајте Упутство за идентификацију беспилотних летелица и Извод из евиденције које је припремило надлежно Министарство унутрашње и спољне трговине.

Уколико модел који поседујете није могуће идентификовати на основу горе наведеног Упутства, потребно је да се обратите захтевом Министарству унутрашње и спољне трговине ради добијања мишљења да ли се уређај који поседујете, по својим карактеристикама, сматра контролисаном робом.

При томе је неопходно да уз захтев приложите техничку документацију о роби на основу које би се извршила потпуна и прецизна идентификација.

Контакте Одељења које се бави контролисаном робом у оквиру Министарства унутрашње и спољне трговине погледајте на следећем линку https://must.gov.rs/tekst/sr/383/izvozna-kontrolanvo-i-rdn.php

3. Шта треба да урадим, ако на одмор са собом желим да понесем и дрон?

Уколико путник у путничком промету привремено уноси дрон у нашу земљу, или кроз њу само пролази, обавезан је да га на граничном прелазу пријави и да податке о њему упише у Пратећу исправу у два примерка, ради лакшег препознавања уређаја приликом изласка из земље. Попуњени образац предаје се цариницима на граничном прелазу који ће проверити реално стање са подацима наведеним у том документу и тада ће исправу оверити печатом. Пратећа исправа доступна је путницима који привремено уносе/износе робу за личну употребу, на граничним прелазима као и на сајту Управе царина:

https://www.carina.rs/upload/media/2021/6/8/50565/Obrazac_za_privremeni_uvoz.pdf

https://www.carina.rs/upload/media/2021/8/4/51192/The_Form_for_Temporary_Import_(1).pdf

4. Где могу да сазнам више информација о потребним дозволама за употребу дрона у Србији?

Више информација о условима за коришћење дронова на територији Републике Србије можете пронаћи на сајту Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије.

https://cad.gov.rs/lat/strana/23311/bespilotni-vazduhoplovi

Последњи пут ажурирано: 2024-06-11 15:19:48