Дан царинске службе

ДАН ЦАРИНСКЕ СЛУЖБЕ - 25. МАЈ   


Дан царинске службе Србије, 25. мај, обележава се од 2008. године у знак сећања на постављање прве ђумрукане (царинарнице) на Сави код Остружнице 1804. године.


То је прилика да се најуспешнијим цариницима доделе признања за часно и одговорно обављање ове професије, што је један од најважнијих приоритета Управе царина Републике Србије. 

Уз овај дан везане су и бројне хуманитарне активности  и акције добровољног давања крви „Цариници за Србију“, а 2009. године је на овај дан приређена и изложбена поставка „Царина од 1804-1914. године“. 

Међународни дан царине

Међународни дан царине се обележава 26. јануара. На тај дан 1953. године одржана је прва седница Савета за царинску сарадњу који је годину дана раније основало 17 европских земаља. Савет за царинску сарадњу је званични назив Светске царинске организације. 

Прослављање Међународног дана царине је прилика да се истакну позитивни резултати царинских служби широм света и доделе признања најзаслужнијима. Светска царинска организација тим поводом традиционално додељује плакете онима који су се највише исказали у областима које су у одређеној години означене као приоритет. Тако је, на пример, 2008. година била посвећена очувању животне средине, а 2009. година сарадњи између царине и пословне заједнице.

Царинска слава Свети Матеј

Као обичај који се међу хришћанима упражњава само код Срба, крсну славу обележавају и одређене струке  међу којима и царинска. Крсна слава цариника Србије је Свети Матеј, који се слави од 29. новембра 2001. године.

Прослављање овог свеца као заштитника свих цариника, са благословом почившег патријарха Павла, тадашња Савезна управа царина прихватила је са поносом и захвалношћу, па је први славски обред одржан у амфитеатру СУЦ 29. новембра 2001. године. По православном обичају славски обред служе свештеници, уз славски колач, свећу и вино, а послужење  је традиционално посно.

 

Последњи пут ажурирано: