Биљке

1. Да ли могу биљке које носим са собом да пренесем преко било ког граничног прелаза?

 То зависи првенствено од количине коју носите са собом. Уколико се ради о мањим количинама биљака за које није потребан фитосанитарни преглед онда можете прећи преко било ког граничног прелаза. Међутим ако се ради о већим количинама, онда бисте морали да се пријавите на граничне прелазе на којима је присутна фитосанитарна инспекција (погледајте линк):

https://uzb.minpolj.gov.rs/organizaciona-struktura/odeljenje-granicne-fitosanitarne/granicni-prelazi/

2. Колико биљака могу без фитосанитарног прегледа да унесем  у Републику Србију?

Без фитосанитарног прегледа можете унети мању количину биља. Она подразумева до пет килограма плодова свежег воћа и поврћа (искључујући кртоле кромпира), један букет или венац од резаног цвећа и делова биља,  до 100 г или до пет паковања семена цвећа и поврћа у оригиналном паковању, до три килограма луковица и гомоља украсног биља,  до три собне биљке и лончанице (искључујући бонсаи) и до десет балконских биљака и неодрвењених украсних грмова.

3. Који услови треба да се испуне како бих могао да унесем биљке без фитосанитарног прегледа?

Први услов  који биљке треба да испуне је да су пореклом из европских земаља, затим да се користе у неиндустријске и некомерцијалне сврхе или за конзумацију током путовања, као и да нема опасности од ширења штетних организама.

 4. Шта уколико носим са собом заштићену врсту биљке?

 У случају да приликом изласка из земље са собом желите да понесете неку заштићену биљну врсту, мораћете на увид да поднесете CITES дозволу (или дозволу за извоз у виду решења за домаће врсте) коју у ту сврху издаје министарство надлежно за заштиту животне средине.

Уколико, пак, у земљу уносите такву биљку, поред CITES дозволе за увоз коју издаје министарство надлежно за заштиту животне средине, морате имати и извозну CITES дозволу коју је издао надлежни управни орган земље из које се биљка износи.

За унос врста које се налазе на списковима строго заштићених и заштићених врста у Републици Србији (домаће врсте), није Вам потребна дозвола за увоз, већ приликом уноса, на граничном прелазу попуњавате образац ''Обавештења о увозу''.

Последњи пут ажурирано: 2023-05-30 13:47:06