05. 11. 2021.

Подели:

Експерти СЦО одржали он-лајн радионицу за царинске службенике Србије

У оквиру активности SECO/СЦО Глобалног програма трговинских олакшица (Global Trade Facilitation Programme - GTFP) у Србији, GTFP тим је у Управи царина Републике Србије, од 26. до 28. октобра 2021. године, одржао виртуелну радионицу на тему укључености приватног сектора, о чему је вест објављена на сајту СЦО:

http://www.wcoomd.org/en/media/newsroom/2021/november/the-gtfp-delivers-a-private-sector-engagement-workshop-for-the-customs-administration-of-serbia.aspx

 

У вести се наводи да је циљ свеобухватног тродневног програма био је да омогући боље разумевање члана 2.2 Споразума о трговинским олакшицама СТО и да усмери УЦС ка успостављању механизма консултације. GTFP је, током радионице, представио резултате анкете спроведене међу представницима приватног сектора у Србији, којом је указано на то колико је важно саслушати све заинтересоване стране.

Овом мисијом, експерти СЦО су добили прилику  да промовишу колико је корисно укључивање приватног сектора, као и да подигну свест о доступним алатима и инструментима СЦО за изградњу партнерства између царине и пословне заједнице.

Ова радионица је била прва у низу повезаних активности, чији крајњи циљ је врхунац развоја Царинско-пословног форума и других механизма периодичних консултација са приватним сектором као начина да се подстакне партнерство између царине и пословне заједнице у Србији.

Додатне информације о самом ГТФП програму, можете затражити на званичном сајту Светске царинске организације: capacity.building@wcoomd.org