23. 07. 2019.

Подели:

Na prelazu Vatin bez zadržavanja za putnike, ali ne i za teretnjake

 

Na prelazu Vatin bez zadržavanja za putnike, ali ne i za teretnjake

U današnjem direktnom uključenju sa graničnog prelaza Vatin u Јutarnji program RTV, sagovornik iz carinske službe bio je Јovica Nikolajev, koordinator poslova u carinarnici Vršac. On je gledaoce upoznao sa trenutnim stanjem na ovom prelazu sa susednom Rumunijom, kako u putničkom, tako i u teretnom prometu, a jedna od tema bila je i dalje aktuelna kontrola unosa hrane iz te susedne zemlje.

 

S obzirom na to da je špic turističke sezone, reporterka je sa tog prelaza gledaoce izvestila o tome da gužvi u putničkom saobraćaju trenutno nema, dok je situacija znatno drugačija u teretnom, gde kolona kamiona čeka da pređe granicu.

„Razlog zastoja u teretnom saobraćaju je usporen rad carinske službe susedne Rumunije, koja detaljno kontroliše kamione u potrazi za migrantima koji bi na ilegalan način da uđu u njihovu zemlju. Zbog toga kamioni čekaju već gotovo 24 časa, a naše granične službe svoj posao obavljaju maksimalno brzo i efiksano“, objasnio je Nikolajev.

 

On je dodao da je broj putnika samo neznatno povećan, te da zadržavanja u putničkom prometu nema, jer se čeka svega oko 15 minuta.

Na pitanje novinarke da li više Rumuni dolaze u Srbiju ili, pak, naši državljani putuju u Rumuniju, koordinator poslova je rekao da kao parametar za takvu statistiku može poslužiti broj naplaćenih carinskih dažbina.

 

„Iznos naplaćenih dažbina u junu i julu prošle godine bio je oko 200.000 dinara, dok je ove približno 400.000 dinara. To može biti pokazatelj da se povećao broj putnika koji se iz Rumunije vraćaju u Srbiju sa kupljenim predmetima za ličnu upotrebu ili domaćinstvo na koje su naplaćene dažbine“, objasnio je Nikolajev.

Novinarka se osvrnula i na tri devizna prekršaja koja su carinici otkrili u skorije vreme na prelazima ka Rumuniji. Reč je o prekršajima koji su zabeleženi na prelazima Vatin i Kaluđerovo.

 

Upravo je zbog toga koordinator poslova Јovica Nikolajev apelovao na putnike da obavezno uvek prijave sav novac koji nose sa sobom, a da za svaki iznos veći od 10.000 evra carinicima pokažu dokaz o tome da je novac na legalan način stečen, kako bi izbegli neprijatnu situaciju da im novac bude zadržan.

Što se tiče doskora aktuelne afričke kuge svinja, koja je pogodila Rumuniju, sagovornik iz carinske službe je istakao da je kontrola hrane koja se unosi iz te zemlje u Srbiju i dalje na snazi, uprkos tome što novih žarišta u Rumuniji nema.

 

Na kraju razgovora voditeljka je podsetila na to da su trenutna zadržavanja u putničkom prometu na prelazu Vatin oko 15 minuta. Međutim, s obzirom na to da turistička sezona i dalje traje, a državljani Rumunije često upravo preko Vatina i Srbije putuju ka letovalištima, u narednom periodu je moguć i pojačan intezitet saobraćaja.