16. 04. 2021.

Подели:

Луксузан сат у џепу сакоа, паковање у пртљагу

 

Цариници су 15. априла 2021. године на аеродрому ''Никола Тесла'' спречили покушај кријумчарења луксузног сата вредног готово 36 хиљада евра. 

 

Ручни сат марке ''FRANCK MULLER'' откривен је у пртљагу 38-годишњег Лесковчанина који се са породицом вратио у земљу летом из Дубаија.

Након што је преузео пртљаг са карусела, упутио се у зелени контролни пролаз, кроз који пролазе путници који немају ништа да пријаве за царињење.

Након рентгенске контроле, цариник је уочио да се у пртљагу налази нешто налик на кутију, па је детаљним прегледом потврђено да је реч о паковању за лукузан сат ког у кутији није било. 

 

За разлику од сата, у пртљагу је пронађен оригинални рачун из кога се види да је купљен претходног дана и плаћен 35.795 евра. Убрзо је откривено да се сам сат налази у џепу сакоа који је путник носио на себи.

На питање цариника зашто га није пријавио, путник је рекао да није знао да треба да пријави сат који је купио за себе.

Против путника је покренут прекршајни поступак, а сат је привремено задржан до његовог окончања.

 

Подсећамо да путници имају право у земљу да унесу и вредније ствари, али морају да их пријаве и за њих плате увозне дажбине. Роба чија вредност не прелази 3.000 евра може бити оцарињена на самом прелазу уз јединствену стопу царине од 10%, док се она чија вредност прелази тај износ царини у редовном царинском поступку.