19. 04. 2021.

Подели:

Новитет: немирно слетање узрок кријумчарења

 

У мору невероватних изговора за кријумчарење које цариници свакодневно имају прилике да чују, управо се издвојило нешто ново: немирно слетање авиона.

 

Наиме, у Београд је 16. априла из Љубљане допутовала 40-годишња путница која је као разлог због ког није пријавила да у земљу уноси огрлицу вредну скоро 11.500 евра навела немирно слетање авиона.

Због тога је, како је навела, била расејана када је требало да се одлучи за одговарајући контролни пролаз и тако је практично ''залутала'' у зелени пролаз који је намењен путницима који немају ништа да пријаве. 

 

Али, као што је добро познато, и у зеленом контролном пролазу можете бити издвојени за контролу, што се и њој догодило.

Дежурни службеници су детаљно прегледали пртљаг и у њему затекли кутију брендираног накита ''Burato Gioielli'' са пратећом документацијом (оригиналним сертификатом, као и папирима за повраћај пореза издатим у Италији). 

 

Пошто је кутија била празна, прегледали су путницу и златну огрлицу затекли на њеном врату.

Против путнице је покренут прекршајни поступак, а огрлица је привремено задржана до његовог окончања.

 

Подсећамо да путници имају право у земљу да унесу и вредније ствари, али морају да их пријаве и за њих плате увозне дажбине. Роба чија вредност не прелази 3.000 евра може бити оцарињена на самом прелазу уз јединствену стопу царине од 10%, док се она чија вредност прелази тај износ царини у редовном царинском поступку.