26. 04. 2021.

Подели:

За викенд спречено кријумчарење 63.000 цигарета

Цариници су, у сарадњи са полицијом, током протеклог викенда, на неколико граничних прелаза, успели да открију и спрече кријумчарење укупно 63.000 цигарета.

 

Највећа количина нелегалних цигарета откривена је и заплењена на прелазу Батровци, у ноћи између суботе и недеље, када је захваљујући царинском мобилном скенеру потврђено да се у аутобусу бујановачких регистарских ознака скрива и товар од готово 36.000 цигарета са акцизном маркицом тзв. ''Косова''. 

 

Аутобусом који се упутио ка ЕУ управљао је 38-годишњи држављанин Србије албанске националности, а поред њега у возилу су се затекла још три возача. 

 

Када су након скенирања, на слици уочене неправилности у предњем делу аутобуса, службеници су спровели детаљан преглед и открили специјално направљен бункер у поду возила у који је било спаковано 179 боксова и 8 паклица цигарета марке ''Winston blue''.

 

На граничном прелазу Градина током викенда осујећена су два покушаја кријумчарења цигарета са укупно 14.800 откривених комада.

 

Прво је у комбију који је саобраћао на релацији Бугарска – Белгија, на улазу у Србију, откривен путник који је у пртљаг запаковао чак 23 бокса разних цигарета са бугарским акцизним маркицама и то: 7 боксова цигарета марке ''Rothmans'', 9 боксова ''Marlboro Touch'', 5 боксова ''King'' и 2 бокса ''Ome''.

 

Следећег дана је на улазу истог граничног прелаза ради редовне контроле заустављен још један комби бугарских регистарских ознака који се из те земље упутио ка Холандији.

 

Комбијем је управљао бугарски држављанин у друштву још двојице сапутника и сви су изјавили да немају ништа да пријаве. Убрзо потом, иза сувозачевог седишта откривене су две картонске кутије испуњене боксовима кријумчарених цигарета са бугарским акцизним маркицама. Међу 10.200 откривених цигарета најбројније су биле цигарете марке ''Davidoff '' (чак 4.000 комада).

 

На улаз граничног прелаза Прешево је 25. априла 2021. године око 14 часова пристигао комби марке ''VW'' бугарских регистарских ознака којим је управљао македонски држављанин.

 

Нико од путника, нити возача није имао ништа да пријави за царинску контролу, али је током детаљног прегледа који је након тога спроведен у сарадњи са полицијом, утврђено да у пртљагу има пуно непријављених цигарета и то међу личним стварима, па чак и у чарапама и у кутијама за кекс.

 

Укупно је откривено 5.800 кријумчарених цигарета од чега највише оних робне марке ''West Original'' (са маркицама  duty free) и ''Rodeo blue'' (са македонским акцизним маркицама). 

Последњи у низу осујећених покушаја кријумчарења дуванских производа догодио се ноћас око поноћи на излазу граничног прелаза Келебија.

 

Тада је на ред за редовну контролу пристигао аутобус београдских регистарских ознака који је путнике превозио на релацији Шабац – Беч, а возилом је управљао 31-годишњи српски држављанин.

 

На уобичајно питање цариника да ли имају нешто да пријаве, возач је у своје и у име путника одговорио одрично. Међутим, након провере на мобилном скенеру, возачева изјава је демантована, јер се показало да су бочне странице предња два реда седишта испуњене садржајем коме ту није место.

 

Наиме, скинувши прозорске лајсне, иза тапацирунга откривенo je 6400 шверцованих цигарета разних робних марки са акцизним маркицама Републике Србије (Marlboro, Karelia, Sobranie, Davidoff, Pall Mall, као и Heats siena selection).