27. 04. 2021.

Подели:

Прали новац лажно приказујући порекло брескви и некатрина

Трагом вести да је полиција у Нишу ухапсила петоро одговорних лица привредних друштава и 63 пољопривредна произвођача због постојања основа сумње да су малверзацијама оштетили буџет Републике Србије за износ од преко 107 милиона динара, лажно прилазујући порекло воћа намењеног извозу у Русију, у Управи царина објашњавају како такве сложене преваре функционишу.

Да би се преваре са лажним представљањем порекла робе спречиле и адекватно санкционисале, неопходно да се подаци размењују са свим институцијама које носе део надлежности у том поступку, као и са иностраним партнерима којима је роба намењена, истичу у Управи царина. 

Видели смо на примеру овог случаја да су припадници Министарства унутрашњих послова, Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, Пореском полицијом, Управом царине и Министарством пољопривреде, успели да окончају истрагу и правди приведу све одговорене за овај немили случај.

 

Наиме, ухапшени су Н. П. (1959) и К. П. (1963), одговорна лица фирме ''New land of fruit'', Н. Ц. (1982) и З. Ц. (1957), одговорна лица фирме ''Citrum AKZ'', као и Б. К. (1977), одговорно лице привредног друштва ''D&B trans'' због постојања основа сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца, фалсификовање службене исправе и пореска утаја, док се 63 пољопривредна произвођача сумњиче за кривична дела прање новца и фалсификовање службене исправе.

Сумња се да су они, током 2017. и 2018. године, брескве и нектарине увезене из Грчке лажно декларисали као да су српског порекла како би извршли реекспорт воћа купцима у Руској федерацији.

 

Они су, како се сумња, сачинили лажну документацију о откупу и исплати брескви и нектарина пољопривредним произвођачима из Србије, коју су произвођачи потписивали, а део новца који је уплаћен на њихов рачун на име ПДВ надокнаде вратили су фирми ''New land of fruit''. На тај начин су оштетили буџет Републике Србије за 107.103.765 динара и прибавили противправну имовинску корист у износу од 104.755.884 динара.

Такође, кривична пријава је поднета и против фирме ''New land of fruit'' за кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, прање новца и пореска утаја. Осумњичени су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

 

Пошиљке робе које неко има намеру касније да злоупотреби и реекспортује их, наравно не могу да се препознају одмах на граници, јер је у питању сложена превара која се заснива на лажној докумантацији, што се може открити само њеном детаљном провером.

''Тржиште Руске Федерације је за Србију од непроцењивог значаја, због чега ћемо учинити све да заштитимо привреднике који легално послују. Зато Управа царина заједно са свим осталим надлежним институцијама у Србији улаже велике напоре да такве појаве спречи и, надамо се, искорени'', напомињу у Управи царина и додају да ''оно што можемо да урадимо и већ радимо је да спроводимо појачане контроле утврђивања српског преференцијалног порекла воћа и поврћа намењеног извозу у Русију. То значи да је извозник дужан да уз  захтев за оверу доказа о пореклу (ФОРМА ЦТ-2) који се односе на воће и поврће достави сва документа неопходна за утврђивање порекла – од узгоја до отпреме производа купцу''.

 

Ако се током поступка посумња у стварно порекло производа, Управа царина спроводи накнадне контроле код извозника и добављача – проверава пословне књиге, откупне листове, изјаве и сву осталу документацију како би доказала да ли се ради о легалном послу или злоупотреби.

Управа царина је у сталном контакту са руском страном са којом се готово свакодневно размењују информације захваљујући чему је и борба против оваквих злоупотреба све ефикаснија.