10. 05. 2021.

Подели:

Статус Овлашћеног привредног субјекта за још 14 компанија

У Управи царина су 10. маја 2021. године уручени сертификати представницима 14 компанија, који им омогућавају статус Овлашћеног привредног субјекта (ОПС).

Директор Управе царина Бранко Радујко није скривао задовољство што је институција на чијем је челу у толиком броју компанија препознала поуздане партнере:

„АЕО сертификат је круна великог рада ваших компанија, како би испуниле услове за добијање овог статуса, али и настојања Управе царина да олакша пословање онима који то чине у складу са законом, рекао је Радујко, истакавши да је од 2014. године додељено укупно 36 сертификата ове врсте. 

Он је такође казао и да се кроз овакав вид сарадње на најбољи могући начин испуњавају циљеви које је Република Србија поставила у међународном промету роба, међу којима су свакако најважнији омогућавање слободне трговине, заштита од нефер и нелегалне трговине и омогућавање сигурности и безбедности земље и свих њених грађана.

„Статус АЕО је кров сарадње између царинске администрције и привреде и управо због тога Управа царина планира да, поред бенефита који су прописани Царинским законом, пружи са своје стране овако успешним компанијама помоћ и олакшице, који имају за циљ убрзање царинских поступака“, додао је директор српске царине.

Уважавајући чињеницу да је ратификован Споразум са НР Кином о узајамном признавању АЕО као и да је успешно завршена валидација српског АЕО Програма, компаније са сертификатом за сигурност и безбедност оствариваће бенефите приликом пословања са НР Кином и ЦЕФТА странама, чиме ће се у знатној мери олакшати трговина и промет робе, не само у регионалним, него и у светским оквирима.

Међу компанијама које ће убудуће уживати овај статус су: „BALL PAKOVANJA EVROPA“, „EXPERT ŠPED“, POMORSKA REČNA AGENCIJA „AGENT PLUS“, „SIEMENS“, „ROBERT BOSCH“, „DELHAIZE SERBIA“, „EVRO-LINE“, „INTERBUK“, „FREZENIUS MEDICAL CARE SRBIJA“, „FCA SERVICES“, „DEBOX“, „SCHENKER“, „DAD DRAXLMAIER AUTOMOTIVE“ и „ZLATIBORAC“.

 


У име присутних компанија Управи царина се на указаном поверењу захвалио Душан Кнежевић, генерални директор компаније „Златиборац“, који је рекао да ОПС сертификат јесте својеврсно признање, до којег није било нимало лако доћи, али и обавеза да се истраје у самопрегорном, тимском раду, како би се оправдало поверење једне државне институције као што је царина.

„Посебну захвалност бих желео да изразим стручном тиму Управе царина, без чије помоћи и подршке не би било једноставно доћи до овог врхунског поједностављења, које ће нам омогућити да још ефикасније послујемо и надам се, будемо лидери међу носиоцима ОПС сертификата“, закључио је Кнежевић.