18. 05. 2021.

Подели:

Осујећено кријумчарење готово пет тона нафте

Цариници су у заједничкој акцији са Управом криминалистичке полиције, у ноћи између 15. и 16. маја 2021. године, открили словачки брод са ког је у цистерну на обали цревом преточено готово три тоне нафте, а занимљиво је да је и пре недељу дана, такође на броду који је пловио под словачком заставом откривен „вишак“ од готово две тоне погонског горива.

Последњи случај десио се на дванаестом километру реке Саве, када је брод „Westland“ затечен у близини бродоградилишта код Макиша, са закаченим цревом за претакање горива, чији је други крај водио до цистерне на обали.

У тренутку када су цариници ради контроле ушли на брод, на њему није било никога од чланова посаде, да би се тек нешто касније појавио заповедник, 54-годишњи српски држављанин.   

 

Контролом бродске документације и детаљним мерењем погонског горива у бродским танковима, утврђен је мањак од 3.000 литара дизел горива, таман онолико колико је са њега источено у цистерну на обали. 

Због елемената кривичне одговорности даљу надлежност у овом случају преузели су полиција и тужилаштво. 

 Цариници су и пре недељу дана на граничном прелазу Велико Градиште контролом словачког брода „Toro IV“ открили „вишак“ од око 1.800 литара нафте у односу на пријављену количину.

 Прекршај је откривен након мерења горива у структурним и помоћним такнковима, када се испоставило да је у њима скоро две тоне нафте више у односу на количину која је пријављена кроз бродску документацију.

Исход прекршајног поступка вођеног против заповедника брода, 52-годишњег украјинског држављанина, поред новчане казне је и обавеза да плати царинску вредност робе која се не може физички одузети, као и увозне дажбине и посебне накнаде за непријављено гориво.