04. 06. 2021.

Подели:

Где год се сакрили – цариници их проналазе

Цариници свакодневно, углавном међу робом у камионским товарима, откривају илегалне  мигранте, чак и унутрашњим испоставама и на прелазима где је то потпуно нелогично, али ипак, највећи број „слепих путника“ бележи се на најфреквентијим прелазима ка ЕУ.

Од почетка године број откривених мигарната попео се на преко 400, а последњи такав случај догодио се 2. јуна 2021. године на прелазу Ватин, када су у камиону чачанских регистарских ознака проонађена тројица младих Авганистанаца, који су буквално били заглављени међу великим панелима меке полиуретанске пене.

Поменути камион био је на путу Хрватској и на први поглед није било никаквих индиција да нешто није у реду, све док цариник није уочио да се бројеви на царинској пломби и у документацији не слажу, иако је само царинско обележје деловало неповређено. 

Када је утврђено да се заправо ради о царинској пломби са потпуно другог, белоруског камиона у транзиту, чији је возач претходно пријавио полицији нестанак исте, нико није био изненађен када су приликом детаљног прегледа који је уследио, међу таблама меке пвц пене откривени мигранти. 

Четири пунолетна Авганистанца пронађена су 2. јуна.2021. године и у товару козметике, коју је крушевачки камион превозио ка Швајцарској. Камион је отворен на прелазу Шид, јер је уочено да је царинска сајла пресечена па наново залепљена. На овом прелазу су и неколико дана раније пронађена два Авганистанца и један Пакистанац, који су се скривали међу лименкама. Камион суботичке регистрације, који је био на путу ка Италији, детаљно је прегледан, након што је возач пријавио цариницима да је чуо буку и гласове у товарном делу. 

На испостави Крушевац 1. јуна 2021. године, цариници су у домаћем камиону којим је допремљена различита роба из Грчке, пронашли четири сакривена младића, пореклом из Бангладеша и Пакистана. 

Необичан случај забележен је и на Терминалу Градина, када је 30. маја 2021. године, скенером прегледан камион крагујевачких регистарских ознака, натоварен деловима машина за глачање из Турске. У њему су пронађена три илегална мигранта, који вероватно нису имали намеру да заврше у Србији, али очигледно ни прилику да на време изађу из свог скровишта на територији Бугарске. 

Седам миграната откривено и на граници са Румунијом, 29. маја 2021. године, када су цариници на прелазу Ђердап одлучили да прегледају домаћи камион, који је ка Букурешту превозио намештај. Испоставило се да се међу комодама и ормарима крије чак седморица мушкараца без било какве документације. 

На прелазу Хоргош цариници су у три случаја, за само неколико сати, 26. маја 2021. године, открили чак седам миграната. Захваљујући мобилном скенеру, најпре је у једном камиону који је из Прибоја ка Холандији превозио делове за монтажне куће, уочено пет људских силуета.

 Потом је и новопазарском камиону натовареном каменим блоковима из Албаније, намењеним немачком тржишту, пронађен један младић који се скривао у товару. Одмах након тога, један мигрант откривен је и међу новим спољним гумама, које је камон из Чачка превозио ка Пољској.