11. 06. 2021.

Подели:

Директор УЦ у посети Царинарници Суботица

Директор Управе царина Србије Бранко Радујко је са најближим сарадницима 11. јуна 2021.године посетио Царинарницу Суботица, као и један од најфреквентнијих прелаза на северу земље, гранични прелаз Келебију.

Нови управник Царинарнице Суботица Роберт Балко Мачаи је са руководиоцима царинарнице и шефовима царинских испостава присуствовао колегијуму којим је председавао директор УЦ, а током кога је највише речи било о плановима за предстојећи период и смерницама за реализацију тих планова. Царинарница Суботица је једна од највећих, са чак седам граничних прелаза, због чега се очекује да допринос наплати буџетских прихода буде ефикасан и прогресиван.

Директор Управе царина је инсистирао на пуној примени царинских прописа, што ће се последично  одразити на раст прихода за државни буџет и послао јасну и чврсту поруку нулте толеранције на сваки вид коруптивних активности унутар царине.

У Царинарници Суботица запослено је 255 службеника који су распоређени како на прелазима, тако и по унутрашњим испоставама. Царинске процедуре за путнички промет и робу коју путници са собом носе обављају се на граничним прелазима Хоргош, Железничка станица Хоргош, Ђала, Бачки Виногради, Бајмок и Рабе, док се процедуре за робу која се допрема друмским саобраћајем обављају у оквиру две велике царинске испоставе Келебија и Хоргош, а у железничком саобраћају на ЦИ Железничка станица Суботица.

Поред тога, послови царињења врше се и у испоставама Јавна складишта, Сента и Слободна зона Суботица за робу допремљену у друмском саобраћају.

 

Према свом географском положају Царинарница Суботица покрива гранични појас према ЕУ, односно границу са Мађарском, због чега је током састанка са директором било речи о изазовима са којима се царински службеници на тим прелазима суочавају (обиман промет путника и теретних возила, бројни покушаји миграната да илегално пређу границу и сл.).

Директор је са царинским службеницима и вођама смена на граничном прелазу Келебија и у царинским испоставама детаљно разговарао о условима и резултатима рада, као и њиховим предлозима за унапређење функционисања.

 

Уз директора Управе Бранка Радујка, разговорима су присуствовали и помоћници директора Драгутин Матић за тарифске послове, Сузана Остојић за људске ресурсе, Милорад Радишић за контролу примене царинских прописа, Олга Протић из Сектора за царинске поступке, стручни консултант директора Горан Никић, као и управник Царинарнице Нови Сад Синиша Кресојевић.