19. 07. 2021.

Подели:

Преко 50.000 франака у доњем вешу

Цариници су 18. јула 2021. године на прелазу Батровци, у сарадњи са полицијом, запленили готово 44.000 франака, које је један путник покушао да прокријумчари, тако што их је сакрио у доњи веш.

Прекршај је откривен, када је за детаљан преглед на улазу у земљу издвојен „масерати“ швајцарских регистарских ознака, којим су путовала двојица мушкараца, један са швајцарским, а други са документима тзв. „Косова“.

На питање да ли имају нешто за пријављивање царинској контроли и возач и сувозач су рекли да са собом носе само лични пртљаг.

Што се готовине тиче, обојица су тврдила да код себе имају дозвољени износ, возач 10.000, а сувозач 4.000 франака.

Међутим, приликом детаљног претреса у доњем вешу сувозача пронађено је 52.800 швајцарских франака и 2.330 евра.

Након што је путнику враћен износ који одговара противвредности 10.000 евра, до окончања прекршајног поступка пред надлежним судом биће задржано 43.700 франака. 

Упитно је порекло готовог новца који се илегално преноси преко границе, а стручњаци из ове области тврде, да се он најчешће користи за даље финансирање криминалних активности и тероризма.

Оно  што наши грађани треба да знају је да се сав новац из девизних прекршаја директно слива у државни буџет (из кога се финансирају потребе разних буџетских корисника: деце, пензионера, па и запослених у јавном сектору, као и изградња школа, болница и путева).