30. 07. 2021.

Подели:

Аутобуски тоалет крцат „ничијим“ џаковима текстила

Цариници се на контролном пункту Рудница свакодневно сусрећу са тзв. „мрављим шверцом“, односно покушајима кријумчарења мањих количина различите робе. Најчешће се ради о цигаретама или некој другој акцизној роби, мада то не мора бити правилност.

Тако је 28. јула 2021. године, приликом детаљне контроле аутобуса, који саобраћа на линији Скопље-Нови Пазар, у тоалету пронађено седам великих џакова са метражом.

На претходно питање, да ли имају нешто за царинску контролу и возач и путници аутобуса су одговорили одрично. 

Када је након детаљног прегледа унутрашњости возила једва отворен тоалет, у који је као под пресом било нагурано седам великих џакова са платном за завесе и хаљине, нико није желео да се јави као њихов власник.

Текстилна роба је привремено задржана до окончања поступка, покренутог против возача аутобуса.  

Претходног дана цариници су у неколико случајева спречили покушај кријумчарења више од 20.000 комада различитих цигарета и нешто тeхничке робе.

Најпре је приликом контроле путничког комбија рашких регистарских ознака, који саобраћа на линији Косовска Митровица-Крагујевац, у торбама једне путнице пронађено 11.400 различитих цигарета „King”, „President”, „Merlin”, „Cosmopolitan”, „Monte”. 

Пола сата касније су кријумчарене цигарете пронађене и код путника аутобуса Косовска Митровица-Београд. Он је торбе напунио са 5.000 цигарета „Merlin“.

Само петнаест минута касније откривен је још један прекршај са тзв. „ничијом“ робом. Наиме, у простору за пртљаг путника, аутобуса који саобраћа на линији Липљан-Врњачка Бања, пронађене су црне кесе са 100 силиконских маски за мобилне телефоне и пет кутија блутут-слушалица. Како се нико од присутних није пријавио као власник, прекршај је покренут против возача аутобуса.

И данас око 10 часова цариници су на овом конторлном пункту запленили кофер са 5.200 цигарета без акцизних маркица. У прекршају се нашао један од путника аутобуса који саобраћа на линији Косовска Митровица-Београд.