25. 08. 2021.

Подели:

На Хоргошу задржано готово 100.000 непријављених евра

Цариници су у сарадњи са полицијом, 25. августа 2021. године на граничном прелазу Хоргош, код четворице возача аутобуса пронашли и привремено задржали готово 100.000 непријављених евра.

Непријављени новац је откривен када су током вечери на ред за редовну контролу на улазу у Србију пристигла два аутобуса албанске превозничке фирме који су путнике превозили из Белгије ка Албанији. 

Возачи оба аутобуса, као и њихове колеге које су у тренутку контроле били сувозачи, су тврдили да немају ништа да пријаве јер са собом носе само лични пртљаг и мање суме новца које не подлежу пријављивању. 

Међутим, детаљном контролом утврђено је да њихове изјаве не одговарају истини, пошто су сва четворица у личним торбицама које су носили око врата имали позамашне суме непријављених девиза. У торбицама поменуте четворице албанских држављана, откривено је укупно 134.950 непријављених евра, махом у апоенима од 50 евра, за које су изјавили да је реч о заради.

Сваком возачу враћен је дозвољени износ од по 10.000 евра (укупно 40.000 евра), док је сума од 94.950 привремено задржана до окончања прекршајног поступка који ће се због непријаве против њих водити. 

Подсећамо да је унос девиза у Србију слободан, како за стране, тако и за домаће држављане, међутим ако је реч о суми изнад 10.000 евра (у динарима или другој страној валути), дужност сваког путника је да тај износ пријави.

Пропис о обавезном пријављивању сума изнад 10.000 евра које путници носе са собом има за циљ ефикаснију борбу против прања новца и финансирања илегалних активности и примењује се како у ЕУ, тако и у Републици Србији.