26. 08. 2021.

Подели:

Још 140.000 непријављених евра на Хоргошу

Дан након што су цариници у сарадњи са полицијом, на граничном прелазу Хоргош спречили покушај нелеганог преноса 100.000 непријављених евра, онемогућен је још један такав случај са 140.000 непријављених новчаница исте валуте.

Непријављене девизе су откривене када је 25. августа поподне на ред за редовну контролу на улазу у Србију пристигао аутомобил марке ''ауди А4'' мађарских регистарских ознака којим је управљао мађарски држављанин.

Путник се сам из Будимпеште упутио ка Београду, а на граници је службеницима рекао да нема ништа да пријави, што се убрзо показало као нетачно.

Наиме, цариници су најпре у касети испред сувозачевог седишта затекли готов новац увијен у целофан, да би потом, испод задњег седишта пронашли чак 13 свежњева непријављених евра.

Укупно је откривено 140.000 непријављених евра, махом у апоенима од 50 евра, о чијем се пореклу путник није изјашњавао. 

О догађају је одмах обавештено Тужилаштво, па су путник, возило и новац предати Одељењу за борбу против корупције МУП на даљи поступак.

Подсећамо да је на граници неоходно пријавити готовину изнад 10.000 евра, што је пропис који се примењује како у Србији, тако и у целој ЕУ.

Циљ примене тог прописа је да се онемогући прање новца и финансирање илегалних активности, за шта се готовина која се кријумчари, углавном и користи.