24. 08. 2021.

Подели:

Емитован прилог на ТВ Пинк

Прилог о ценама половних возила на домаћем тржишту емитован је у вестима ТВ Пинк 24. августа 2021. године, а саговорник из Управе царина, Слободан Томић, координатор у Сектору за царинске поступке, је искористио ову прилику да објасни да се услови под којима се та возила увозе нису мењали.

''Прописи се нису мењали, али се детаљно проверава њихово доследно спровођење. Утврдили смо, на пример, да је било фингиране документације, чак и то да су се неке фирме које се баве увозом брзо отварале и још брже гасиле, како би биле недоступне државним органима за контролу. Све то представља озбиљан ризик за крајњег купца, а наша је улога да штитимо како буџет тако и грађане и то ћемо наставити и даље да радимо'', нагласио је саговорник из Управе царина.


Екипи ТВ Пинк предочено је да је на основу детаљне анализе царињења половних возила, спроведене у фебруару и марту, констатовано да је недоследна примена закона довела до тога да је државни буџет претходних година остајао ускраћен за невероватних 100 милиона евра. Захваљујући томе што се сада детаљно проверава пријављена вредност аутомобила, просечан приход за државни буџет по оцарињеном возилу је удвостручен.


''Драстичних примера је било доста, један од таквих примера је и луксузан Мерцедес С350 стар само 6 месеци, са пређених 9.500 км, чија је тржишна вредност већа од 100.000 евра, а био је оцарињен по пријављеној вредности од само 25.000. Дакле, у таквим случајевима, цариник има право, па чак и обавезу да у складу са законом консултује и друге изворе информација како би утврдио стварну вредност тог аутомобила'', објаснио је он.


Саша Живковић, продавац половних аутомобила је за ТВ Пинк изнео своја искуства: ''Продаја је ове године добра. Због пандемије није баш као претходних, али је добра. Сада је цена мало скочила, на пример, возило које сам плаћао горе 2.000 - 3.000 евра, сада их плаћам можда 600, 700 евра више'', навео је он.


Истражујући разлоге који су могли довести до пораста цене, екипа ТВ Пинк је у прилогу навела и податак да је пандемија знатно утицала на смањење броја људи који желе да купе ново возило, као и то да власници своја половна возила сада чувају или продају по вишим ценама.