09. 09. 2021.

Подели:

Заплењено 500 боксова цигарета у броду

Цариници су, у сарадњи са полицијом, 8. септембра 2021. године на граничном прелазу Кладово успели да пресеку још једнан ланац кријумчарења цигарета, откривши у једном броду 500 боксова кријумчарених цигарета без акцизних маркица.

У заједничкој акцији са граничном полицијом Регионалног центра према Румунији извршена је ванредна контрола домаћег брода "Карађорђе" када је откривено да се у једном од танкова предвиђених за гориво крије чак 500 боксова кријумчарених цигарета марке "Ashima".

На захетв Капетаније Кладово брод је ради ванредне контроле заустављен на 932 километру пловног пута Дунавом. 

Контролом бродске документације утврђено је да је брод последњу улазну ревизију направио истог дана на прелазу Прахово и у њој је документован податак о снабдевању горивом и робом из фришоп-а. 

Искусни цариници који познају сваки детаљ конструкције бродова морали су детаљно да прегледају како сам брод, тако и шест баржи које су биле у његовом саставу, како би уопште могли да открију ово кривично дело.

Међутим, упорност се исплатила, јер је отварањем свих ревизионих отвора на структурним танковима откривен и један који је уместо да садржи гориво, служио за кријумчарење цигарета.

Наиме, када се царински службеник увукао кроз узан ревизоиони отвор танка у машинском делу брода, у њему је уместо горива затекао 10 картонских кутија које садрже по 50 боксова цигарета, поређаних на даске у горњем делу.

Заповедник брода и машиниста, обојица српски држављани, су у заједничкој изјави тврдили да су сви чланови посаде пушачи, те да су цигарете набавили за личне потребе, али да их нису пријавили, већ да су их склонили у танк.

С обзиром да је кријумчарење кривично дело, о свему је обавештено надлежно тужилаштво ради даљег процесуирања.