16. 09. 2021.

Подели:

Одржан састанак царинских Управа Србије и БиХ

Делегација Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине посетила је 15. септембра 2021. године Управу царина Србије, где је одржан састанак највишег руководства царинских администрација две земље.

Делегације царинских администрација предвођене директорима Бранком Радујком и Миром Џакулом потврдиле су изузетно добру сарадњу двеју служби, а било је речи и о могућностима њеног унапређења.

Састанку су присуствовали и представници сектора за царинске поступке две администрације као и сектора за контролу примене царинских прописа.

У фокусу разговора било је отварање новог заједничког прелаза између Републике Србије и Босне и Херцеговине које се ускоро очекује што за обе службе представља нови изазов.

После пуних 15 година, преко новоизграђеног моста између Љубовије и Братунца, поново ће почети да саобраћају камиони натоварени робом (изузев оне која подлеже инспекцијском надзору и плаћању акциза), па је неопходно да се граничне службе добро организују и ангажују све капацитете у циљу што бржег протока путника, робе и капитала.

Модеран царински терминал и гранични прелаз са надстрешницом површине 2.000 квадратних метара омогућиће боље услове за рад свих граничних служби, а самим тим и оно што од нас очекују компаније – да се њихова роба што краће задржава на граници.

У наставку састанка разматране су могућности за успостављање канала за брзу размену података, као и могућности организовања заједничких активности тимова за спречавање кријумчарења на прелазима између две земље. Такође, разговарано је и о могућностима за размену искустава и праксе из области усаглашавања са прописима ЕУ.

Граница не мора нужно да буде препрека, нити да раздваја, закључак је срдачног сусрета две делегације, те ће обе службе учинити све што је у њиховој моћи да обезбеде максималну функционалност новог прелаза.