27. 09. 2021.

Подели:

Одржан састанак са представницима синдиката

Директор Управе царина Србије, Бранко Радујко, je са сарадницима 24. септембра 2021. године одржао радни састанак са представницима Синдиката Управе царина.

 

Са синдикалним представницима из свих царинарница вођен је отворен, детаљан и конкретан разговор о функционисању, приоритетима и резултатима рада Управе и о условима рада запослених: од питања висине зарада, оцењивања и награђивања запослених, путних трошкова, до питања статуса и угледа царинског службеника у светлу дешавања у претходним годинама и медијског извештавања у вези са тим. 

Директор је детаљно упознао представнике синдиката са текућим активностима и плановима у раду Управе и истакао да су предузети кораци ка унапређењу услова рада - од набавке нових радних униформи до активности на успостављању механизма награђивања запослених за посебне резултате остварене у раду. Такође је истакао да се нарушени углед царинског службеника враћа искључиво добрим радом, уједначеном применом царинских прописа у свим царинарницама, растом наплате буџетских прихода и одлучним сузбијањем сваког вида коруптивних и криминалних елемената у раду на сваком месту у оквиру Управе. 

Улога и задатак царинског службеника је заштита фискалних и економских интереса Републике Србије и ту не сме бити привилегованих, нити дискриминсаних фирми или појединаца, рекао је директор Управе царина и додао да је царинска служба дужна да свима обезбеди ефикасну, правно извесну и за све једнаку царинску процедуру.

Председник синдиката Срећко Мрганић је на састанку коме је председавао директор Управе царина истакао да је приоритет синдикалних представника рад на побољшању стандарда запослених и упознао руководство Управе са чињеницом да је синдикат, заједно са Јединственим синдикатом Пореске управе формирао Унију синдиката запослених у органима државне управе која очекује да добије репрезентативност и чија је једина улога обезбеђивање бољих и уједначених услова рада запослених, без било каквих политичких активности и амбиција. 

Директор је изразио очекивање да ће синдикат у својим активностима, као и до сада, остати доследан сврси и начелима синдикалног рада и предложио да се овакви састанци одржавају чешће, у редовним терминима.

Уз директора Управе Бранка Радујка, састанку су присустовали и помоћник директора у Сектору људске ресурсе Сузана Остојић, шеф Бироа директора Горан Дурбаба, као и саветник директора Горан Никић.