28. 09. 2021.

Подели:

Пртљажници пуни непријављених девиза и лаптопова

Цариници су током протеклог викенда, у сарадњи са полицијом, на два најфреквентнија прелаза на северу земље, Хоргошу и Келебији, открили и спречили покушаје преноса непријављеног новца и лаптоп рачунара у пртљажницима возила.

Оба случаја су откривена готово истовремено, један на улазу, а други на излазу из земље.

Непријављени лаптопови откривени су на улазној страни прелаза Келебија када је на ред за редовну контролу пристигао је ''BMW X5'' немачких регистарских ознака којим је управљао 32-годишњи словеначки држављанин.

На питање царинских службеника да ли има нешто да пријави, путник је одговорио да нема ништа и да са собом носи само личне ствари.

Међутим, преглед који је уследио демантовао је његове речи, пошто су цариници у пртљажнику возила пронашли торбу пуну нових лаптоп рачунара.

 У торби се нашло чак 6 (шест) нових непријављених лаптопова марке ''Apple MacBook PRO'', чија је укупна вредност процењена на преко 18.000 евра.

Упитан зашто није пријавио нову робу коју уноси у земљу, путник је рекао да је у транзиту и да није знао да и у том случају роба мора да се пријави.

Подсећамо да и путници који су у транзиту треба да пријаве робу коју носе са собом како би добили потврду са којом несметано могу да напусте земљу носећи пријављену робу са собом.

Готово у исто време, на излаз прелаза Хоргош, пристигао је 33-годишњи немачки држављанин српске националности који се из Србије упутио ка Немачкој.

Кретао се траком која је обележена зеленим семафором, која је намењена путницима који немају ништа да пријаве, што је у разговору са царинским службеницима и потврдио.

Ипак, детаљним прегледом возила и пртљага откривено је да се у његовом пртљажнику крију непријављене девизе.

 Наиме, овај путник је суму од преко 50.000 евра ставио у кесу коју је умотао у фармерке и тако их спаковао у кофер, а свој поступак је правдао речима да новац није његов, већ му га је дао пријатељ како би му купио аутомобил.

Без обзира да ли је новац ваш или вам га је неко дао, сваки износ већи од 10.000 евра при преласку границе мора бити пријављен.

 Тако је и овом путнику враћен дозвољени износ од 10.000 евра који не подлеже пријављивању, док је остатак суме од 40.675 евра привремено задржан до окончања прекршајног поступка.