11. 10. 2021.

Подели:

Непријављене скупе графичке картице

Цариници су у сарадњи са полицијом 10. октобра 2021. године на прелазу Хоргош успели да спрече још један покушај кријумчарења скупих графичких картица које су путници покушали без пријављивања да пренесу преко границе.

Чини се да кријумчарење вредних графичких картица постаје својеврстан тренд, јер се поред рачунара и рачунарске опреме, ове картице све чешће срећу у царинским прекршајима.

Тако је било и јуче на Хоргошу, када је на улаз тог прелаза пристигао ''BMW X3'' немачких регистарских ознака којим су 53-годишњи бугарски држављанин и његова сапутница путовали из Немачке ка Бугарској.

На питање цариника да ли имају нешто да пријаве, обоје су рекли да са собом носе само личне ствари.
Међутим, детаљним прегледом аутомобила у пртљажнику је у торби која се налазила између два кофера пронађено четири графичке картице чија је вредност процењена на готово 11.000 евра.

Реч је о графичким картицама марке ''Geforce'' од којих најскупља кошта преко 400.000 динара
Без обзира на то што је возач тврдио да роба није његова, већ да га је шеф замолио да му ове уређаје превезе до Бугарске, путници треба да знају да су они одговорни за све ствари које носе са собом, па и за оне које су примили на превоз.

Како вредност непријављених картица прелази 1/3 вредности аутомобила којим је су оне превожене, и возило је привремено задржано.