22. 10. 2021.

Подели:

Директор УЦ у посети Царинарници Шабац

Директор Управе царина Србије Бранко Радујко је са најближим сарадницима 20. октобра 2021. године посетио Царинарницу Шабац, где је са руководиоцима организационих јединица царинарнице и запосленима детаљно разговарао о условима, резултатима рада, као и текућим проблемима.

Управник Царинарнице Шабац Мићун Мићуновић је са руководством царинарнице и шефовима свих организационих јединица (испостава и одсека) присуствовао састанку у управној згради царинарнице којим је председавао директор УЦ, а током ког је највише речи било о плановима наше службе у будућем периоду, динамици и смерницама за реализацију тих планова.

Директор Управе царина је истакао да се прописи морају у потпуности примењивати, као и да неће бити никакве толеранције за коруптивна понашања унутар царинске службе.

Такође је нагласио да је царинска служба дужна да без обзира на све околности, привредним субјектима, као и појединцима у царинском поступку обезбеди ефикасан, правно утемељен и за све једнак царински поступак, јер је примарна улога царине да заштити економске интересе наше земље.

Управник царинарнице је упознао присутне са организационом структуром Царинарнице Шабац која се састоји од два одсека, пет робних испостава и пет граничних испостава са укупно 144 запослена царинска службеника и објаснио да је то тренутно недовољан број, с обзиром да је систематизацијом предвиђено 149 царинских службеника.

Такође је истакнуто да се царинарница максимално труди да у обављању свих послова из своје надлежности обезбеди несметано одвијање протока роба и људи у организационим јединицама које су јој у надлежности, као и да се царински поступци који се спроводе што ефикасније окончавају и складу са законском регулативом.

Шефови организационих јединица су упознали директора са тренутном ситуацијом у својим испоставама/одсецима и изнели своје виђење проблематике са којом се суочавају у свакодневном раду.

Једна од кључних тема састанка било је и предстојеће отварање новог граничног прелаза Љубовија – Нови мост, што ће захтевати ангажовање додатног броја царинских службеника како би прелаз ефикасно функционисао, као и повезивање ИТ опреме и опремање прелаза потребаним намештајем. Директор УЦ је нагласио да се све наведено мора решити у најкраћем року преко надлежних сектора, с обзиром на чињеницу да би нови прелаз требало да буде отворен током наредних дана.

Након одржаног састанка у Царинарници Шабац директор Управе царина је са најближим сарадницима и руководством царинарнице обишао и ЦИ Шабац и терминал у оквиру испоставе.

Уз директора Управе Царина Бранка Радујка, разговорима су присустовали и помоћник директора у Сектору за контролу примене царинских прописа Милорад Радишић, Наташа Мирковић из Сектора за царинске поступке, Драгутин Матић из Сектора за тарифске послове, Сузана Остојић из Сектора за људске ресурсе и саветник директора Горан Никић.